Στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Μνήμες Μικράς Ασίας – Πόντου: 1922-2022», που έχουν προκηρύξει το υπουργείο Παιδείας και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, συμμετέχουν μαθητές της Γ’ Γυμνασίου του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου Νεάπολης Θεσσαλονίκης, με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Γαρυφαλλιάς Κωνσταντινίδη.
Ο Αντώνης, ο Θωμάς, ο Δημήτρης και ο Αριστοτέλης επέλεξαν να παρουσιάσουν την προσωπικότητα του εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη, και δημιούργησαν ένα βίντεο διάρκειας 6′ σε σενάριο δικό τους.
Το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» ανέλαβε να στηρίξει την παραγωγή οπτικά και τεχνικά με τη βοήθεια της Pap Media και των Δημήτρη Παπαμιχαλάκη και Αντώνη Αμερικάνου, και να καθοδηγήσει τους μαθητές στο χώρο του μνημείου του εθνομάρτυρα στο μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά, στη δυτική Θεσσαλονίκη. Γυρίσματα έγιναν και στη φιλόξενη στέγη των «Ακριτών του Πόντου» Σταυρούπολης.
Υπενθυμίζεται ότι στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν έως τις 28 Φεβρουαρίου μαθητές/τριες Β’ και Γ’ Γυμνασίου όλης της Ελλάδας, ατομικά ή σε ομάδες έως τριών ατόμων υπό την επίβλεψη εκπαιδευτικού.
Οι διακριθέντες, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, θα λάβουν μέρος σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει επίσκεψη στο Ναύπλιο και τελετή απονομής τίτλων διάκρισης.
Κεντρικό θεματικό πεδίο αποτελεί ο δημιουργικός προβληματισμός σχετικά με τις χριστιανικές ρίζες και την παρουσία του ελληνικού πολιτισμού στη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Ειδικότερα, οι μαθητές θα πρέπει να δημιουργήσουν μια ταινία μικρού μήκους (βίντεο) διάρκειας έως 6′, εμπνεόμενοι από μία από τις παρακάτω προσωπικότητες, οι οποίες είτε γεννήθηκαν και ανατράφηκαν είτε ανέπτυξαν σημαντική δράση στη Μικρά Ασία και τον Πόντο:
α. Μέγας Βασίλειος, αρχιεπίσκοπος Καισαρείας
β. Ευθύμιος, επίσκοπος Ζήλων (άγιος και εθνοϊερομάρτυρας, 1921)
γ. Φιλιώ Χαϊδεμένου
δ. Νίκος Καπετανίδης (ήρωας του Πόντου, 1921)
Μέσα από τη δημιουργία τους οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για το θέμα και να προβληματιστούν σχετικά με τη σημασία και την επικαιρότητά του στη σύγχρονη ζωή, αντλώντας έμπνευση ιδίως από τη ζωή και το έργο των προσωπικοτήτων στις οποίες εστιάζει ο διαγωνισμός κατά το τρέχον σχολικό έτος.
Επιπλέον, θα εξοικειωθούν με την επιστημονική και ιστορική έρευνα και θα γίνουν οι ίδιοι ερευνητές του παρελθόντος μέσα από την αναδίφηση και μελέτη ιστορικών πηγών.
Ο διαγωνισμός αποτελεί αφορμή για την ενασχόληση των μαθητών με την ιστορία της Μικράς Ασίας και του Πόντου, αλλά συγχρόνως και με την ιστορία της τοπικής τους κοινωνίας.