Ψήφισμα με το οποίο απαιτούν από τη ρωσική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να λογοδοτήσει για το έγκλημα της επίθεσης κατά της Ουκρανίας ενέκριναν σήμερα τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, με 472 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 33 αποχές.
Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρει ότι οι θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στην Μπούτσα, την Ιρπίν και πολλές άλλες ουκρανικές πόλεις αποκαλύπτουν τη βιαιότητα του πολέμου και υπογραμμίζουν τη σημασία της συντονισμένης διεθνούς δράσης για την παραπομπή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη βάσει του διεθνούς δικαίου.
Οι ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ, σε στενή συνεργασία με την Ουκρανία και τη διεθνή κοινότητα, να πιέσει για τη δημιουργία ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για τη δίωξη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας και των συμμάχων της.
Η ίδρυση ενός δικαστηρίου, υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές, θα κάλυπτε ένα κενό στη διεθνή ποινική δικαιοσύνη και θα συμπλήρωνε τις ερευνητικές προσπάθειες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, καθώς επί του παρόντος δεν μπορεί να διερευνήσει το έγκλημα της επίθεσης όταν πρόκειται για την Ουκρανία.
Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας και της Λευκορωσίας πρέπει να λογοδοτήσουν και ότι δεν είναι πλέον εφικτό για τη Ρωσική Ομοσπονδία υπό την ηγεσία του Πούτιν να επιστρέψει στις συνήθεις συναλλαγές με τη Δύση.
Σημειώνοντας ότι απομένει να καθοριστούν οι ακριβείς λεπτομέρειες και η σύνθεση του ειδικού δικαστηρίου, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι πρέπει να έχει δικαιοδοσία να διερευνήσει όχι μόνο τον Βλαντίμιρ Πούτιν και την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας, αλλά και τον Αλεξάντερ Λουκασένκο και τους συνεργάτες του στη Λευκορωσία.
Γερμανικά άρματα μάχης
Έτοιμες να προμηθεύσουν με περισσότερα από 100 άρματα μάχης την Ουκρανία είναι οι γερμανικές εταιρείες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt, που επικαλείται πηγές της γερμανικής βιομηχανίας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γερμανία μπορεί να στείλει στην Ουκρανία τανκς Leopard 2, τα οποία αρχικά προορίζονταν για την Τσεχική Δημοκρατία και την Σλοβακία, καθώς και τροποποιημένα βρετανικά Challenger 1.
Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα ζητήσει από την Δύση την αποστολή βαρέων αρμάτων μάχης, την ώρα που οι υπουργοί Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας ετοιμάζονται να αντιπαρατεθούν στο Ραμστάιν για την τροφοδοσία της χώρας με όπλα, για τα οποία το Κίεβο δηλώνει ότι μπορεί να κρίνουν την έκβαση του πολέμου.
Βρετανικοί πύραυλοι
Παράλληλα, η Βρετανία σχεδιάζει να στείλει 600 πυραύλους Brimstone για να υποστηρίξει το Κίεβο στον αγώνα του κατά της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας.
Ο Γουάλας συναντήθηκε με άλλους υπουργούς Άμυνας στη στρατιωτική βάση Τάπα στην Εσθονία και περιέγραψε ένα προαναγγελθέν πακέτο στρατιωτικής υποστήριξης για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής αρμάτων μάχης Challenger, ενώ ανέφερε λεπτομέρειες για τους τύπους πυραύλων που θα προμηθεύσει η χώρα του.
«Μπορώ να πω ότι προτιθέμεθα να στείλουμε και άλλους 600 πυραύλους Brimstone οι οποίοι θα είναι απίστευτα σημαντικοί στο να βοηθήσουν την Ουκρανία να κυριαρχήσει στο πεδίο της μάχης» δήλωσε ο Γουάλας.
Ο Γουάλας είπε ότι η ενότητα της Δύσης ενάντια στην εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει ισχυρή. «Αν ο πρόεδρος Πούτιν ποντάρει στο ότι θα βαρεθούμε φέτος, κάνει λάθος. Θα σχεδιάσουμε για φέτος και για του χρόνου και για το μεθεπόμενο έτος και για μετά» είπε.
Δανικά κανόνια γαλλικής κατασκευής…
Στο ίδιο κλίμα και η Δανία αποφάσισε να δώσει στην Ουκρανία το σύνολο των 19 κανονιών μεγάλου βεληνεκούς Caesar γαλλικής κατασκευής, εκ των οποίων ορισμένα δεν έχουν παραδοθεί ακόμη.
Η δανική κυβέρνηση, με την υποστήριξη του Κοινοβουλίου, «αποφάσισε να δώσει και τα 19 κανόνια πυροβολικού γαλλικής κατασκευής Caesar στον στρατό της Ουκρανίας», ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Γιάκομπ ‘Ελεμαν-Γιένσεν σε δελτίο Τύπου.
…και δώρο μη επανδρωμένα αεροσκάφη από έναν μπλόγκερ
Μη επανδρωμένα αεροσκάφη αξίας περίπου 100.000 δολαρίων δήλωσε ότι θα δωρίσει στην Ουκρανία ένας Μολδαβός μπλόγκερ, ο οποίος υπέστη βασανιστήρια στη Ρωσία.
Ειδικότερα, ο Necoglai, κατά κόσμον Νικολάι Λέμπεντεφ, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς bloggers στο ρωσόφωνο τμήμα, με περίπου 9,5 εκατομμύρια συνδρομητές στο Tik-Tok. Κατάγεται από τη Μολδαβία και μέχρι πέρυσι ζούσε στη Μόσχα.
Συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2022 επειδή ανάρτησε ένα βίντεο-παρωδία στο οποίο έδειχνε έναν Ρώσο στρατιώτη να πετάει χειροβομβίδες στον εαυτό του. Ο επίσημος λόγος της σύλληψης του ήταν ότι παραβίασε την μεταναστευτική νομοθεσία και δικαστήριο της Μόσχας αποφάσισε να τον απελάσει από τη Μόσχα στη Μολδαβία.
Ο Nekoglai κατέγραψε ένα βίντεο συγγνώμης στο οποίο εμφανίστηκε με ξυρισμένο το κεφάλι και στο οποίο διακρίνονται σημάδια ξυλοδαρμού στο πρόσωπό του. Αργότερα δήλωσε ότι υπέστη βασανιστήρια στην αστυνομία, όπου προσπάθησαν να τον βιάσουν με ένα μπουκάλι.
Τώρα ο Nekoglai ηχογράφησε ένα νέο βίντεο στο οποίο λέει ότι «θα είναι εχθρός του ρωσικού καθεστώτος για το υπόλοιπο της ζωής του» και θα το πολεμήσει. Υποσχέθηκε ότι θα αγοράσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τον ουκρανικό στρατό, διαθέτοντας περίπου 100.000 δολάρια και θα τα παραδώσει προσωπικά στον ουκρανικό στρατό. Αυτό θα είναι και το θέμα του επόμενου βίντεο που θα ανεβάσει.
Το Ιράν δεν αναγνωρίζει τις ρωσικές προσαρτήσεις των ουκρανικών εδαφών
Εν τω μεταξύ, το Ιράν δήλωσε σήμερα ότι δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας και των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας, παρά τις «άριστες σχέσεις με την Μόσχα», σύμφωνα με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν.
«Αναγνωρίζουμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών στο πλαίσιο των διεθνών νόμων, γι’ αυτό, παρά τις άριστες σχέσεις της Τεχεράνης και της Μόσχας, δεν αναγνωρίσαμε την απόσπαση της Κριμαίας και των περιοχών Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ από την Ουκρανία. Η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν συνιστά λύση και πιστεύουμε στη θέση μας ως θεμελιώδη πολιτική αρχή» δήλωσε ο Αμντολαχιάν στο πρακτορείο TRT World.
Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος πρόεδρος είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιρανό ομόλογο του Ιμπραχίμ Ραίσι, τη δεύτερη μέσα σε διάστημα εννέα ημερών.
Στην σύντομη ανακοίνωση του Κρεμλίνου, αναφέρθηκε ότι οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για την κατάσταση στην Συρία, όπου και οι δύο υποστηρίζουν τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ στον μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο, και για την συνεργασία στον τομέα των μεταφορών και της ενέργειας, χωρίς να υπάρξει καμία αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το Ιράν έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία ως εταίρος για τη Ρωσία από τότε που η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο προκάλεσε κύματα δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας. Η Τεχεράνη έχει παραδεχθεί ότι προμήθευσε τη Ρωσία με στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αν και λέει ότι στάλθηκαν πριν από την έναρξη του πολέμου.