Στη γεμάτη κόσμο αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Κατερίνης έγινε το περασμένο Σάββατο η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Παρχαρίδη Όλη μου η ζωή – 50 χρόνια οδοιπορίας στην παράδοση και τον πολιτισμό του ποντιακού ελληνισμού.
Πρόκειται για ένα βιβλίο γεμάτο αναμνήσεις και ιστορίες που έζησε τα τελευταία πενήντα χρόνια ο συγγραφέας και τα μετέφερε με τρόπο άμεσο, απλό και κατανοητό.
«Ο Γιώργος Παρχαρίδης, ψυχή βαθιά ποντιακή, ένας εμψυχωμένος μαχητής και μάρτυρας υπομονής, μαζί με άξιους συνεργάτες ανέδειξαν την ΠΟΕ σε ναυαρχίδα του ποντιακού κινήματος, έχοντας στην καρδιά και το νου τα λόγια του Σεφέρη “ζωή σου είναι ό,τι έδωσες”. Και κυρίως, όταν αυτά που έδωσες αφορούν τη φυλή σου, την ψυχή σου, την ιστορία σου», είπε ο Γ. Κωνσταντινίδης για τον συγγραφέα.
Η εκδήλωση άνοιξε με το Τμήμα Χορωδίας της Ένωσης Ποντίων Πιερίας υπό τη διεύθυνση του Ευθύμιου Λολοσίδη.
Σύντομους χαιρετισμούς, με αναφορές στην προσωπικότητα του καθηγητή Καρδιολογίας και πρώην προέδρου της ΠΟΕ Γιώργου Παρχαρίδη, απηύθυναν η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος και ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας Κώστας Παπουτσίδης.
Μιλώντας για το βιβλίο και τον συγγραφέα του, ο δημοσιογράφος – εκπαιδευτικός Γιώργος Κιούσης ανέφερε: «Ο βίος του Γιώργου Παρχαρίδη αποπνέει την αύρα των αλησμόνητων πατρίδων, της Μικρά Ασίας και του Πόντου, και όλων των άλλων που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Και το βιβλίο δεν είναι απλώς μια παρακαταθήκη. Δεν είναι απλώς ένα πλούσιο βιογραφικό μιας πολυσχιδούς προσωπικότητας. Είναι ένα χρέος που οφείλουμε όλοι να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές».
Ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΕ και βουλευτής Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα και το έργο του Γ. Παρχαρίδη: «Είναι τόσο τεράστια η προσφορά του στον οργανωμένο ποντιακό χώρο –και όχι μόνο–, που δεν θα μπορούσε ποτέ να κλειστεί ούτε σε έναν αλλά ούτε σε εκατό τόμους. […]
»Ο ιστορικός του μέλλοντος, αλλά και ο ερευνητής του σήμερα και του αύριο, μπορεί κάλλιστα να αποταθεί στο συγκεκριμένο βιβλίο και να πάρει πολύτιμες πληροφορίες και συμβουλές για όλα όσα ίσχυαν».
Η Βούλα Πατουλίδου, αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης τόνισε με συγκίνηση: «Νομίζω ότι αυτό το “Όλη μου η ζωή” είναι ένας τίτλος ελλιπής. Είναι όλη του η ζωή ο Πόντος. Γιατί μέσα στον Πόντο ήτανε όλη η οικογένεια και η καταγωγή. Ήταν η διαδρομή των αδερφών, ήταν η διαδρομή της δικής του οικογένειας, των παιδιών του, των δυσκολιών του, της επιστήμης. Και βεβαίως αυτού του ουρανοξύστη, που οι κολόνες των θεμελίων είναι πάρα πολύ καλά πλέον ριζωμένες».
Έχοντας περάσει μια ζωή μαζί με τον Γιώργο Παρχαρίδη, ο ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ Παναγιώτης Σελβιαρίδης αναφέρθηκε στην κοινή τους πορεία, αλλά και το έργο που έχει επιτελέσει όλα αυτά τα χρόνια για την ανάδειξη του Πόντου. «Σε τρεις σελίδες του βιβλίου θα βρει κανείς τις τιμητικές διακρίσεις προς τον συγγραφέα, από 111 σωματεία και φορείς – που είναι απόδειξη της ευρύτατης αποδοχής που έτυχε το μεγάλο του έργο από την πλειονότητα σχεδόν των Ποντίων και όχι μόνο. Είναι δεδομένο όμως το τόσο μεγάλο έργο, να υπάρχουν και αυτοί που δεν συμφωνούν και είναι απέναντι για διάφορους λόγους.
»Όλοι όμως, και αυτοί, συμφωνούν στο ότι το έργο του Γιώργου Παρχαρίδη στα ποντιακά δρώμενα είναι ανεκτίμητο και κυρίως γίνεται με ανιδιοτέλεια».
Ο πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Βαρυθυμιάδης αναφέρθηκε στον «άνθρωπο» Γιώργο Παρχαρίδη, αλλά και στη διαπροσωπική τους σχέση. «Ήταν Δεκαπενταύγουστος του 2010 και για πρώτη φορά μετά από 87 χρόνια σιωπής, πανηγυρίζει ξανά η Ιερά Μονή Παναγιάς Σουμελά στον Πόντο, χοροστατούντος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ήταν η στιγμή που ο πρόεδρος με κάλεσε και μου λέει “θέλω να στρατευτείς. Θέλω να μπεις στην Ομοσπονδία, θέλω να βοηθήσεις”. Από τότε είμαι ένας πιστός στρατιώτης πρώτα απ’ όλα για την Παμποντιακή Ομοσπονδία αλλά και στο δρόμο που χάραξε ο Γ. Παρχαρίδης». Τέλος ευχαρίστησε τον Γ. Παρχαρίδη για την στήριξη που έδειξε όλα αυτά τα χρόνια προς το πρόσωπό του.
Ο Κωνσταντίνος Γαβρίδης, επίτιμος γ.γ. της ΠΟΕ, εμβάθυνε περισσότερο στο βιβλίο και κυρίως στον υπότιτλο: «50 χρόνια οδοιπορίας στην παράδοση και τον πολιτισμό του ποντιακού Ελληνισμού […]. Ο συγγραφέας προφανώς έχει συνδέσει όλη την ενήλικη ζωή του αναπόσπαστα με τον οικουμενικό ποντιακό ελληνισμό. Κινητήρια δύναμη για την επιλογή του αυτή, οι κληρονομημένες καταβολές του, αλλά και αυτές που έχει διαμορφώσει ο ίδιος από προσωπικές δυσάρεστες εμπειρίες και ερεθίσματα.
»Που ανάγονται κυρίως στα νεανικά του χρόνια και συνδέονται με άδικη, ανάρμοστη και προσβλητική συμπεριφορά πολλών γηγενών κατοίκων της πόλης της Κοζάνης προς τους νεοφερμένους αούτηδες και προς τα ποντιόπουλα της δεύτερης γενιάς».
Ο δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης μίλησε για τη διαπροσωπική του σχέση με τον Γ. Παρχαρίδη αλλά και το έργο του: «Όταν έφτασε τόσο ψηλά, κοίταξε πίσω του και γύρισε στη ρίζα του και ασχολήθηκε με τα κοινά των Ποντίων. Αγωνίστηκε με πάθος για την ιστορία και τον πολιτισμό των προγόνων του. Τους λόγους της ενασχόλησής του, τους αναφέρει αναλυτικά στο βιβλίο του και αξίζει να το διαβάσετε. Ήταν η αδικία που ένιωθε, οι προσβολές από τους γηγενείς αλλά και από την ίδια την πολιτεία που έβλεπαν όλους τους πρόσφυγες ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας».
Τέλος, ο Γιώργος Παρχαρίδης ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους αλλά πολύ περισσότερο εκείνους που τον βοήθησαν και τον στήριξαν στη δημιουργία αυτού του βιβλίου.