Ένα ταξίδι στην κοσμοπολίτικη Σμύρνη, και από εκεί στο Μελί, τα Βουρλά, τη Μερσίνα, την Προύσα και την πόλη των πόλεων, την Κωνσταντινούπολη, μέχρι τις παράγκες του Συνοικισμού στο Χαλάνδρι είναι το ντοκιμαντέρ Μικρασία 100 χρόνια μετά, το οποίο ακολουθεί τα χνάρια των προσφύγων.
Πρόκειται για μια παραγωγή του Δήμου Χαλανδρίου με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Σκηνοθέτης ο Αντώνης Τσάβαλος.
Η πρώτη προβολή του φιλμ που θα «ταξιδέψει» σε όλα τα σχολεία και τους συλλόγους της πόλης έγινε την Πέμπτη στην κατάμεστη αίθουσα του κινηματογράφου «Αθηνά».
Την εκδήλωση άνοιξε ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών «Ρίζες» Νίκος Καραμπουρνιώτης. «Στηρίξαμε την άποψη να γίνει ένα ντοκιμαντέρ παρά μια απλή γιορτή πανηγυρικού χαρακτήρα. Θέλαμε μετά και από 300 χρόνια οι άνθρωποι που θα μένουν στο Χαλάνδρι να γνωρίζουν την ιστορία της πόλης. Αυτό το ντοκιμαντέρ είναι ένα “όπλο” απέναντι στη λήθη», εξήγησε.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος τόνισε ότι η επιλογή που έκανε το Δημοτικό Συμβούλιο να χρηματοδοτηθεί ένα ντοκιμαντέρ ήταν απόλυτα συνειδητή, διότι δεν πρόκειται μόνο για μια επέτειο, αλλά και για «προσπάθεια αποκατάστασης της ιστορικής μνήμης».
«[Σ.σ. οι πρόσφυγες] έφεραν μαζί τους όχι απλώς ήθη και έθιμα, αλλά και ένα διαφορετικό ήθος που προκύπτει από τη συνύπαρξη με διαφορετικούς πολιτισμούς, από την ανεκτικότητα, από την αλληλεγγύη, το οποίο επέτρεψε σε αυτό τον κόσμο –σε πολύ δύσκολα χρόνια– να ξαναστήσει τη ζωή του, και το οποίο έχουμε πολύ ανάγκη σήμερα», σημείωσε.
Το λόγο έλαβε και ο σκηνοθέτης Αντώνης Τσάβαλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι «έχουμε όλοι ανεξαιρέτως βαριά ευθύνη για το παρελθόν μας και θα πρέπει να την συναισθανόμαστε και να την μεταβιβάζουμε στην ακεραιότητά της στους επόμενους».