Στο χάος παραμένει βυθισμένο το Περού, με τις κινητοποιήσεις που έχουν κεντρικό αίτημα την παραίτηση της προέδρου Ντίνας Μπολουάρτε να βρίσκονται στην 5η εβδομάδα.
Τουλάχιστον 42 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ το βράδυ του Σαββάτου η κυβέρνηση κήρυξε την πρωτεύουσα Λίμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το μέτρο θα εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές και θα έχει διάρκεια 30 ημέρες.
Το κυβερνητικό διάταγμα προβλέπει την επέμβαση του στρατού για την επιβολή της τάξης και αναστέλλει συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και ελευθερίες, όπως η ελεύθερη κυκλοφορία, η συνάθροιση και το απαραβίαστο της ιδιωτικής κατοικίας.
Το κίνημα διαμαρτυρίας ξεκίνησε τον Δεκέμβριο, μετά την παύση, τη σύλληψη και την προφυλάκιση του πρώην προέδρου της Αριστεράς Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος κατηγορήθηκε για «πραξικόπημα» όταν αποπειράθηκε να διαλύσει το Κογκρέσο ενώ το Σώμα ετοιμαζόταν να τον αποπέμψει από το αξίωμα.
Η Ντίνα Μπολουάρτε, η αντιπρόεδρός του ως εκείνη την ημέρα, εκλεγμένη με το ίδιο κόμμα, τον διαδέχθηκε όπως ορίζει το Σύνταγμα. Οι διαδηλωτές απαιτούν να εγκαταλείψει την εξουσία, να διαλύσει το Κοινοβούλιο και να διεξαχθούν άμεσα προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.
Λόγω των βίαιων επεισοδίων, το διεθνές αεροδρόμιο της Κούσκο, κόμβος-κλειδί για τις επισκέψεις στον αρχαιολογικό χώρο του Μάτσου Πίτσου –το κόσμημα της περουβιανού τομέα του τουρισμού–, παρέμεινε κλειστό από την Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο.
Να σημειωθεί ότι ο τουρισμός είναι σημαντική πηγή συναλλάγματος στη χώρα, ωστόσο η κυβέρνηση προτίμησε να κλείσει το αεροδρόμιο υπό το φόβο ότι οι διαδηλωτές θα επιχειρήσουν να κάνουν κατάληψη, όπως έχουν κάνει σε δεκάδες δρόμους.