Επείγουσα έκκληση για περισσότερες αλληλουχίες γονιδιώματος του κορονοϊού όχι μόνο από την Κίνα, αλλά από όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες, καθώς διαφορετικά θα είναι δύσκολο να αξιολογηθούν σωστά οι κίνδυνοι από τη νέα υποπαραλλαγή XBB.1.5, απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
«Από την κορύφωση του κύματος της Όμικρον, ο αριθμός των δηλωθεισών αλληλουχιών μειώθηκε περισσότερο από 90%», δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού δρ Τέντρος στην εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Σημείωσε παράλληλα ότι «ο κόσμος δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια του και να ελπίζει ότι ο ιός θα εξαφανιστεί. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Η αλληλουχία είναι απαραίτητη για την παρακολούθηση της εμφάνισης και του πολλαπλασιασμού νέων παραλλαγών όπως της XBB.1.5.».
Σύμφωνα με την επικεφαλής τεχνικής διαχείρισης της Covid-19 δρ Μαρία βαν Κερκόβε, η πλειονότητα των ακολουθιών γονιδιώματος της XBB.1.5 προέρχεται από μία μόνο χώρα, τις ΗΠΑ, και ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Δανία.
Η Κίνα να αναφέρει όλους τους θανάτους
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τον ΠΟΥ καταγράφονται ανά εβδομάδα 10.000-14.000 θάνατοι από την Covid-19, που είναι σχεδόν 90% λιγότεροι από τον Φεβρουάριο του 2022. Ωστόσο, ο Οργανισμός είναι πεπεισμένος ότι ο πραγματικός αριθμός είναι σημαντικά υψηλότερος.
Σε αυτό το πλαίσιο, απηύθυνε εκ νέου έκκληση στην Κίνα να αναφέρει όλους τους θανάτους και όχι μόνο αυτούς που εμπίπτουν στον πολύ περιορισμένο ορισμό που δίνουν οι Αρχές, καθώς η Κίνα απαριθμεί ως θανάτους από κορονοϊό μόνο άτομα που πεθαίνουν από αναπνευστικές ασθένειες μετά από αντίστοιχη μόλυνση. Ωστόσο, ο ΠΟΥ τονίζει ότι πολλές άλλες επιπλοκές από τον κορονοϊό μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο.
Η υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5 είναι πιο μεταδοτική αλλά όχι πιο επικίνδυνη
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε σύντομη αξιολόγηση κινδύνου για τη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον ΧΒΒ.1.5, στην οποία εκτιμά ότι είναι πιο μεταδοτική και εξαπλώνεται ταχύτερα από τις προηγούμενες, αλλά δεν είναι πιο επικίνδυνη.
Όπως αναφέρει, η ΧΒΒ.1.5 (γνωστή και ως «Κράκεν») έχει μεν μεγαλύτερη αντίσταση απέναντι στα αντισώματα, αλλά δεν διαθέτει γνωστές μεταλλάξεις που να προκαλούν σοβαρότερη νόσο Covid-19 στους ανθρώπους από ό,τι οι άλλες παραλλαγές και υποπαραλλαγές.
Από την άλλη, ο Οργανισμός επισημαίνει ότι «η BQ.1 και η ΧΒΒ είναι οι παραλλαγές με τη μεγαλύτερη αντίσταση στα αντισώματα μέχρι σήμερα». Γι’ αυτό, αναμένει ότι «με βάση τα γενετικά χαρακτηριστικά της και τις αρχικές εκτιμήσεις για τον ρυθμό αύξησής της, η ΧΒΒ.1.5 πιθανώς θα οδηγήσει σε αυξήσεις στον αριθμό των περιστατικών».
Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι μεταξύ 22 Οκτωβρίου 2022 – 11 Ιανουαρίου 2023 έχουν ανιχνευθεί κρούσματα της Όμικρον ΧΒΒ.1.5 σε 38 χώρες, τα περισσότερα στις ΗΠΑ (82%), στη Βρετανία (6%) και στη Δανία (2%).