Με έναν Πόντιο και πρόσωπο αγαπητό σε πολύ κόσμο –συνδέεται με την αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το ελληνικό Κοινοβούλιο–, τον πολιτικό και συγγραφέα Μιχάλη Χαραλαμπίδη άνοιξε, τη Δευτέρα το απόγευμα, ο νέος κύκλος ομιλιών και διαλέξεων του Λαϊκού Επιμορφωτικού Πανεπιστημίου (ΛΕΠ) του δήμου Νεάπολης-Συκεών που έχει θέμα τη Γεωπολιτική της Ελλάδας και του Ελληνικού χώρου.
Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης μίλησε για το θέμα: «Το νέο Ανατολικό Ζήτημα – Η λύση του τουρκικού προβλήματος σήμερα – Η ανθρωπιστική Ευρώπη».
Τον ομιλητή παρουσίασε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης κηρύσσοντας ταυτόχρονα και την έναρξη του νέου κύκλου το ΛΕΠ. «Το Λαϊκό Επιμορφωτικό Πανεπιστήμιο στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών που μετρά 20 χρόνια ζωής σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο που απειλούνται γεωστρατηγικά συμφέροντα της πατρίδας μας στο Αιγαίο, στη ΝΑ Μεσόγειο, γύρω από την Κύπρο και σε διάφορες άλλες περιοχές, αμφισβητείται η κυριαρχία της χώρας μας, οφείλαμε και οφείλουμε να φωτίσουμε αυτού του είδους τα θέματα και να δώσουμε όπλα και εφόδια και ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης είναι κλασσική περίπτωση θα έλεγα τροφοδοσίας τέτοιων πολιτικών επιχειρημάτων και εφοδίων, γι’ αυτό επιλέξαμε να ξεκινήσουμε με εκείνον αυτήν την θεματική ενότητα αναφορικά με την άμυνα της χώρας αλλά και των ιστορικών ζητημάτων που αφορούν τον ελληνισμό διαχρονικά», είπε ο Σίμος Δανιηλίδης.
Αναπτύσσοντας το θέμα του ο πολιτικός και συγγραφέας είπε, μεταξύ άλλων, πως η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει πόλεμο με την Ελλάδα γιατί θα καταρρεύσει. Όσο για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη γειτονική χώρα, ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης σημείωσε πως οι Τούρκοι φυλάκισαν το κουρδικό κόμμα (HDP) και «κάνουν αγώνα σωτηρίας, προσπαθούν να διασωθούν οι ίδιοι». Εξάλλου, σε αυτή την ιστορική περίοδο, είπε, «η μεγάλη κρίση της Τουρκίας είναι η κρίση της ταυτότητάς της».
«Η Ελλάδα έχει ευθύνη και κατάρα να πρωταγωνιστήσει»
Αναφερόμενος στη χώρα μας υπογράμμισε πως οι συνθήκες για τους Έλληνες είναι ευνοϊκές αλλά η Ελλάδα πρέπει να γίνει αυτή που ήταν κάποτε.
«Η Ελλάδα είναι η χώρα που θα δείξει τον άλλο δρόμο. Είναι εφικτότατο αυτό, έχει ευθύνη και κατάρα να πρωταγωνιστήσει. Ποιο είναι το μέλλον; Μία νέα πολιτική παράδοση που θα υπερβαίνει και τον καραμανλισμό και τον μητσοτακισμό και τον παπανδρεϊσμό που φάνηκαν αδύνατοι και ανεπαρκείς να διαμορφώσουν μία παιδεία στη χώρα που θα υπερβαίνει τις διαιρέσεις του παρελθόντος. Σε ομιλία μου στην Καστοριά είχα πει: “Κατεβείτε απ’ το Γράμμο και το Βίτσι“. Όλη η πολιτική ζωή δομήθηκε και δομείται ακόμη επάνω σε αυτό. Αυτό είναι ταλιμπανισμός. Αυτό δεν είναι σύγχρονη πολιτική παιδεία», είπε.
«Ο καλύτερος Έλληνας πολιτικός είναι ο Πατριάρχης»
Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης υποστήριξε την άποψή του ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως είναι ο καλύτερος Έλληνας πολιτικός, σήμερα.
Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι τη δεκαετία του ’80 τα ελληνικά πολιτικά κόμματα ήθελαν να πάρουν το Πατριαρχείο από την Πόλη και να το πάνε άλλου!
«Ο Πατριάρχης είναι ο καλύτερος Έλληνας πολιτικός σήμερα. Αυτή είναι η γνώμη μου. Τη δεκαετία του ’80 όλα τα κόμματα ήθελαν να πάρουν το Πατριαρχείο απ’ την Κωνσταντινούπολη –αυτή ήταν η πολιτική τότε, δεν είναι γνωστό–, και να πάει άλλοι έλεγαν στο Άγιον Όρος, άλλοι στη Γενεύη, άλλοι στις Φέρες του Έβρου κ.τλ. Κι εγώ είπα “όχι, είναι εκκλησία ζώντων και θανόντων” και πρέπει να αναδειχθεί σε υποκείμενο του Διεθνούς Δικαίου όπως το Βατικανό. Μου είπε, κάποιος ότι “οι Αμερικάνοι συμφωνούν με αυτό που είπες”.
»Έτσι λοιπόν, βλέπετε ότι από τότε το Πατριαρχείο άρχισε να αναδεικνύεται σε υποκείμενο του διεθνούς δικαίου. Κι αυτό είναι πεδίο το οποίο πρέπει να υπερασπιστεί μια νέα ελληνική εξωτερική πολιτική. Αυτήν την υποβάθμιση ενός ιστορικού γεγονότος γονιμοποίησης των αναγεννησιακών διαδικασιών στην Ευρώπη με τη συμμετοχή των Ελλήνων λογίων στη Φλωρεντία αυτό όλο το περιορίσανε σε ένα δογματικό ζήτημα, “αν το Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται εκ του Πατρός”, κι έτσι διχάστηκε ο Ελληνισμός. Ότι είναι αντιενωτικοί… Πρέπει να επανασυνθέσουμε την εθνική μας παιδεία, τη συλλογική μας μνήμη, να επανασυνδέσουμε την ιστορική μας μνήμη, να την εμπλουτίσουμε και να οικοδομήσουμε μια άλλη νέα πολιτική παιδεία που θα δημιουργεί μια άλλη νέα πολιτική παράδοση.
Το θέμα μας είναι πώς θα επιστρέψουν οι αυθεντικές μορφές πολιτικής», είπε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης.
⇒Το πρόγραμμα ομιλιών, προβολών και διαλέξεων γίνεται υπό την αιγίδα του δήμου Νεάπολης-Συκεών και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ), και το έχει επιμεληθεί ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης.
⇒Την επόμενη Δευτέρα, στις 16 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο του Λαϊκού Επιμορφωτικού Πανεπιστημίου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ Οι μη χαμένες πατρίδες της Ευτυχίας Φράγκου.
Info:
Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών (Ρήγα Φεραίου και Μεγάρων)
Ώρα έναρξης για τις διαλέξεις και τις προβολές: 18:00
Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.