Η αποστολή για τον Εύξεινο Πόντο προετοιμαζόταν καιρό αλλά μόλις στα τέλη του 2022 η ομάδα του Κέντρου Υποβρύχιας Αρχαιολογίας (CUA) της Βουλγαρίας κατάφερε να ανασύρει από το βυθό, στα βόρεια παράλια της χώρας, δύο κανόνια και δεκάδες πυρομαχικά ηλικίας άνω των 200 ετών. Τα κανόνια, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βουλγαρίας BTA, χρονολογούνται από τα τέλη του 18ου με αρχές του 19ου αιώνα και αποτελούσαν μέρος του οπλισμού ενός τρικάταρτου πολεμικού πλοίου που βυθίστηκε, κάτω από άγνωστες συνθήκες, στα βόρεια του ακρωτηρίου Καλιάκρα.
Η ακριβής τοποθεσία του ναυαγίου είναι απόρρητη ενώ μέχρι στιγμής οι βουλγαρικές Αρχές δεν έχουν κάνει σαφή ούτε και την εθνικότητα του πλοίου.
Με επικεφαλής τον Ναϊντέν Πράχοβ που είχε εντοπίσει τα όπλα κατά τη διάρκεια κατάδυσης, το 2021, η ομάδα του CUA πραγματοποίησε, στις 23 Δεκεμβρίου, αποστολή 30 ωρών παρά τα παγωμένα νερά, τη χαμηλή ορατότητα και τη σύνθετη υλικοτεχνική υποδομή που χρειάστηκε.
Οι δύτες πήγαν στο σημείο όπου γνώριζαν ότι βρισκόταν το ναυάγιο, κατέγραψαν ξανά τα κανόνια με φωτογραμμετρία και κάμερες και στη συνέχεια τα ανέσυραν από τον βυθό. Αυτό έγινε με ένα αλιευτικό εξοπλισμένο με γερανό, που σήκωσε τα βαριά κανόνια από το νερό, είπε ο Πράχοβ στο BTA. Υπολογίζει ότι το καθένα τους ζυγίζει 350-400 κιλά.
Αρωγοί στην αποστολή ήταν, επίσης, ο επικεφαλής του Ιστορικού Μουσείου της Καβάρνα καθώς και η αστυνομία των βουλγαρικών συνόρων.
Στις αρχαιολογικές εκθέσεις που οργάνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαιολογίας σε συνεργασία με το Μουσείο στη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών, στις αρχές του 2022, ο Πράχοβ είπε ότι ήταν πιθανότατα θέμα χρόνου μέχρι να κλαπούν και να πουληθούν τα κανόνια, όπως έχει ήδη γίνει με δεκάδες άλλα κατά μήκος των ακτών της Μαύρης Θάλασσας. Δύτες είπαν στους αρχαιολόγους ότι έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 80 τέτοιες περιπτώσεις από τη δεκαετία του 1990 και η τύχη των αντικειμένων αυτών είναι άγνωστη. Ο Πράχοβ πρόσθεσε ότι τα δύο του Καλιάκρα είναι από τα ελάχιστα που απέμειναν.
Εκτός από την υποβρύχια έρευνα και ανάκτηση των κανονιών από τον βυθό της Μαύρης Θάλασσας, το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης ραδιογραφική έρευνα και συντήρηση των υπολειμμάτων του ναυαγίου στο Κεντρικό Εργαστήριο Συντήρησης και Αποκατάστασης του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.
Τα κανόνια και τα άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν στο πλοίο θα εκτεθούν στο μουσείο το 2023, διευρύνοντας έτσι τη συλλογή του. Το εθνικό μουσείο διαθέτει ήδη τη μεγαλύτερη συλλογή από άγκυρες στη χώρα. Τα πιο πρόσφατα ναυτικά ευρήματα σηματοδοτούν την αρχή μιας συλλογής με αντικείμενα από δυτικοευρωπαϊκά, ρωσικά και τουρκικά πλοία που βρέθηκαν στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας.