Αυξημένη ανησυχία προκαλούν στην επιστημονική κοινότητα η πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή του SARS-CoV-2 που έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα, η ΧΒΒ.1.5 και το νέο σφοδρό κύμα κορονοϊού στην Κίνα.
Για το λόγο αυτό, οι κυβερνήσεις έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης Covid-19 στην ασιατική χώρα, ενώ οι επιστήμονες παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις, καθώς η πιθανότητα να προκύψει νέα μετάλλαξη του SARS-CoV-2 από την μόλυνση εκατομμυρίων ανθρώπων στην Κίνα δεν είναι μηδαμινή, όπως αναφέρει ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.
«Από την έξαρση των μολύνσεων στην Κίνα αυτό που προβληματίζει είναι το ενδεχόμενο εμφάνισης νέου στελέχους του SARS-CoV-2. Η πιθανότητα είναι μικρή αλλά όχι μηδενική» υποστήριξε ο καθηγητής, ο οποίος θεωρεί δικαιολογημένη την αυξημένη επιτήρηση που επιδιώκεται από διάφορες χώρες, τονίζοντας όμως ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην γονιδιωματική επιτήρηση του SARS-CoV-2 σε λύματα αεροπλάνων που αφορούν απευθείας πτήσεις από την Κίνα.
Παράλληλα, εκτιμά ότι ο διαγνωστικός έλεγχος (αντιγονικό τεστ ταχείας ανίχνευσης, ή μοριακού ελέγχου) όλων των ταξιδιωτών των απευθείας πτήσεων από Κίνα, 48 ώρες πριν την αναχώρησή τους δεν θα προσφέρει κάτι, καθώς ο ιός μπορεί να επωάζει, το τεστ να βγει αρνητικό και οι άνθρωποι να νοσήσουν στη συνέχεια.
«Η τακτική των “μηδενικών κρουσμάτων” που εφάρμοσε η Κίνα ήταν αποτυχία και αυτή δημιούργησε το πρόβλημα που υπάρχει τώρα στη χώρα», σημειώνει ο καθηγητής.
Σχετικά με την ανοσία που πρόσφερε το κινέζικο εμβόλιο αναφέρει ότι εξαιτίας της έλλειψης επιδημιολογικών στοιχείων, νοσηλείες, διασωληνώσεις, θάνατοι, δεν μπορούμε να πιθανολογήσουμε τι συμβαίνει και πόσο αποτελεσματικό είναι. «Φαίνεται όμως ότι ήταν χαμηλής αποτελεσματικότητας. Δεν έχει υποστεί τη βάσανο των υπολοίπων εμβολίων που κάναμε εμείς» συμπλήρωσε.
Η υπερ-μεταδοτική υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5
Η νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης «Όμικρον», η ΧΒΒ.1.5, η οποία εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό, εκτιμάται ότι ευθύνεται για τον διπλασιασμό των μολύνσεων στις ΗΠΑ κάθε περίπου δύο εβδομάδες.
Περίπου τα μισά κρούσματα στις ΗΠΑ την παρούσα στιγμή έχουν μολυνθεί από την ΧΒΒ.1.5.
Η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον έχει ήδη ανιχνευθεί σε 29 χώρες και πιθανώς υπάρχει σε ακόμη περισσότερες στην πραγματικότητα. «Και στην Ελλάδα υπάρχει, απλά δεν το έχουμε εντοπίσει ακόμη», ανέφερε ο καθηγητής.
Ο Νίκος Τζανάκης, υπογράμμισε, όπως προειδοποίησε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ότι ενδεχομένως, θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων SARS-CoV-2 και στις υπόλοιπες χώρες τους επόμενους μήνες εξαιτίας αυτής της μετάλλαξης και πρόσθεσε ότι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι άνω των 65 ετών, οι ανεμβολίαστοι και άτομα με νοσήματα.
Προβλέψεις για ένα εκατομμύριο νεκρούς στην Κίνα
Αν και ο επίσημος απολογισμός της κινεζικής κυβέρνησης μιλά για μόλις 5.267 νεκρούς από τον κορονοϊό, από το 2019, οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι ο συνολικός, πραγματικός αριθμός θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν τρεις θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19, έναντι πέντε το προηγούμενο, με τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στην αχανή ασιατική χώρα των 1,41 δισεκατομμυρίων κατοίκων να φθάνει τους 5.267 από τα τέλη του 2019.