Τις απόψεις του για την επίτευξη ειρήνης στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας εξέφρασε στον Βλαντίμιρ Πούτιν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης μεταξύ των δύο ανδρών.
Ειδικότερα, ο Ερντογάν εκτίμησε ότι οι προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης θα πρέπει να υποστηριχθούν από μια μονομερή κατάπαυση του πυρός και ένα «όραμα για μια δίκαιη λύση», σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, στην οποία επισημαίνεται ότι ο Ερντογάν υπενθύμισε στον Πούτιν τα θετικά αποτελέσματα της συμφωνίας για τον διάδρομο σιτηρών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τούρκος και ο Ρώσος πρόεδρος έχουν μιλήσει κατ΄επανάληψη αφότου οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και η Τουρκία είχε δράσει ως μεσολαβητής μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη για την επίτευξη μιας συμφωνίας που επέτρεψε την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.
Η Ουκρανία είναι ένας σημαντικός παραγωγός σιτηρών, αλλά η παραγωγή και οι εξαγωγές έχουν μειωθεί αφότου η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα και άρχισε να αποκλείει τα λιμάνια της.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για τη Συρία, με τον Ερντογάν να λέει στον Πούτιν ότι πρέπει να γίνουν απτά βήματα για την εκδίωξη των Κούρδων μαχητών από την περιοχή των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.
«Ο πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι απτά βήματα πρέπει τώρα να γίνουν για την εκδίωξη της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/PYD/YPG από τις περιοχές των τουρκικών συνόρων με τη Συρία, ειδικά την Τελ Ρίφατ και τη Μάνμπιτζ», ανέφερε η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.
Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν είπε στον Τούρκο ομόλογό του πως η Ρωσία είναι ανοικτή στον διάλογο για την Ουκρανία, αλλά το Κίεβο θα πρέπει να δεχθεί την απώλεια εδαφών τα οποία διεκδικεί η Ρωσία.
Επίσης, ο Πούτιν «αναγνώρισε τον καταστροφικό ρόλο της Δύσης, που διοχετεύει όπλα στο Κίεβο, παρέχει πληροφορίες και καθοδήγηση», ανέφερε το Κρεμλίνο και συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει να αρθούν όλα τα εμπόδια τις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων», το οποίο η Ρωσία θεωρεί πως αποτελεί μέρος της συμφωνίας για τα σιτηρά.
Οι πρόεδροι των δύο χωρών συζήτησαν επίσης έναν αριθμό ενεργειακών θεμάτων, περιλαμβανομένης της δημιουργίας ενός κόμβου αερίου στην Τουρκία και της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου, δήλωσε το Κρεμλίνο.
Νωρίτερα οι εκλογές στην Τουρκία;
Η διενέργεια των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών είναι πιθανόν να επισπευσθεί και οι ψηφοφορίες να πραγματοποιηθούν πριν από την προγραμματισμένη 18η Ιουνίου, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος.
«Γνωρίζετε όλοι την σημασία των εκλογών του 2023, η ημερομηνία των οποίων μπορεί να τροποποιηθεί ελαφρώς για νωρίτερα λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις εποχικές συνθήκες», δήλωσε κατά την διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα.
Στον «πάγο» οι λογαριασμοί του φιλοκουρδικού HDP
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε σήμερα να στερήσει προσωρινά από το φιλοκουρδικό HDP, το τρίτο σε δύναμη πολιτικό κόμμα της χώρας, από την δημόσια επιδότηση, μπλοκάροντας τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, δήλωσε εκπρόσωπος του κόμματος στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
Στο κατηγορητήριο, ο γενικός εισαγγελέας δηλώνει ότι το φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας συνδέεται «κατά οργανικό τρόπο» με το PKK, ενώ η απόφαση ελήφθη με 8 ψήφους υπέρ και 7 κατά.
Το τουρκικό καθεστώς κατηγορεί το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, τρίτη δύναμη στο τουρκικό κοινοβούλιο, για «τρομοκρατία», ενώ απειλές έχουν διατυπωθεί για την διακοπή της λειτουργίας του, λίγους μήνες πριν από την διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στη χώρα.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, 539 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (27 εκατομμύρια ευρώ) κρατικής επιχορήγησης επρόκειτο να δοθούν αυτήν την χρονιά στο HDP, το ένα τρίτο εξ αυτών στις 10 Ιανουαρίου.
Το HDP καταδιώκεται από το τουρκικό καθεστώς από το 2016, χρονιά κατά την οποία συνελήφθη ο ηγέτης του Σελαχατίν Ντεμιρτάς και καταδικάσθηκε σε φυλάκιση δύο και στην συνέχεια τεσσεράμισι ετών, ενώ πολλά στελέχη και υποστηρικτές του κόμματος έχουν επίσης συλληφθεί.
Το HDP εξασφάλισε το 12% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του 2018 και εξέλεξε 60 βουλευτές.