Ανησυχία έχει προκαλέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση η απότομη αλλαγή στην πολιτική της Κίνας για τον κορονοϊό, καθώς η χώρα να δοκιμάζεται ήδη από ένα νέο πανδημικό κύμα για το οποίο θεωρείται ότι δεν έχουν δοθεί αξιόπιστα στοιχεία, ότι οι εκτιμήσεις είναι τμηματικές και ότι ίσως προκύψουν νέα παραλλαγμένα στελέχη.
Τρία χρόνια μετά τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων στην πόλη Ουχάν, οι κινεζικές Αρχές αποφάσισαν να καταργήσουν την πολιτική των «μηδενικών κρουσμάτων». Τα μαζικά διαγνωστικά τεστ, τα εκτεταμένα lockdown σε περιοχές ακόμα και με ελάχιστα κρούσματα, η αυστηρή παρακολούθηση των μετακινήσεων, αλλά και τα ειδικά κέντρα καραντίνας, είχαν σαν αποτέλεσμα τη σε μεγάλο βαθμό προστασία του πληθυσμού.
Βέβαια, οι ακραίοι αυτοί υγειονομικοί περιορισμοί –που απομόνωσαν σε μεγάλο βαθμό τη χώρα από τον υπόλοιπο κόσμο–, επέφεραν ισχυρό πλήγμα στην οικονομία, ενώ τον Νοέμβριο ξέσπασαν διαδηλώσεις.
Την Τετάρτη θα συνεδριάσει εκτάκτως ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων (IPCR) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η σουηδική προεδρία καλεί τα κράτη-μέλη να αναζητήσουν μια κοινή προσέγγιση και μια κοινή ευρωπαϊκή δράση. Ήδη πολλές χώρες έχουν αρχίζει να εφαρμόζουν υγειονομικά πρωτόκολλα στα αεροδρόμια.
Την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε το Πεκίνο να ενισχύσει τις προσπάθειες για την γενετική αλληλουχηση του ιού, την κλινική διαχείριση και την αξιολόγηση των επιπτώσεων και εξέφρασε την προθυμία να παράσχει υποστήριξη σε αυτούς τους τομείς. Από τη μεριά της η ΕΕ προσέφερε δωρεάν εμβόλια κατά της Covid-19, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Πολλές χώρες έχουν ήδη επιβάλει κάποιο είδος περιορισμού ή πρόκειται να επιβάλουν σε ταξιδιώτες προερχόμενους από την Κίνα –οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδία και το Μαρόκο–, ενώ το Βέλγιο ανακοίνωσε πως θα αναλύει τα λύματα από τα αεροπλάνα που φτάνουν για να εντοπίσει τυχόν νέες παραλλαγές.
Όμως δεν είναι μόνο η Κίνα που ανησυχεί την παγκόσμια κοινότητα, καθώς στις ΗΠΑ τείνει να επικρατήσει μια νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον, που κάνει τον ιό 20% πιο μεταδοτικό σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη.
«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει δείξει απότομα τα δόντια του στις ΗΠΑ ένα νέο στέλεχος από τη Βόρεια Αμερική, το XBB15 (υποστέλεχος της Όμικρον). Υπολογίζεται ότι είναι 20% πιο μεταδοτικό από τα προηγούμενα στελέχη, που είναι και αυτά καινούργια, και δυστυχώς φαίνεται ότι θα επικρατήσει πολύ-πολύ σύντομα. Είναι σίγουρο ότι θα έρθει και στην Ελλάδα. Το ερώτημα είναι αν καταφέρουμε να κρατήσουμε άμυνα για αρκετό καιρό ώστε να μπει η άνοιξη τουλάχιστον, ελπίζοντας σε καλύτερο καιρό και λιγότερα θύματα» είπε στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ ο Γιώργος Παυλάκης,επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος ΗΠΑ.