Συναγερμός σήμανε στην επιστημονική κοινότητα από τον σεισμό των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε, στις 14:24, με επίκεντρο κοντά στην περιοχή των Ψαχνών Ευβοίας και έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική αλλά και από τους δύο μετασεισμούς 2,4 και 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Το εστιακό βάθος του σεισμού και του δεύτερου μετασεισμού ήταν περίπου δύο χιλιόμετρα και για αυτό έγιναν τόσο αισθητοί.
Πρόκειται για νέα εστία, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, που δεν σχετίζεται με την εστία που ενεργοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στη νότια Εύβοια, στα Νέα Στύρα.
Ήδη κατόπιν εντολής του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) συγκάλεσε την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου που θα μελετήσει τα δεδομένα της σεισμικής δόνησης των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και των μετασεισμών της.
Τι λένε οι σεισμολόγοι
«Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός στην Εύβοια και στην Αττική. Το επίκεντρο εντοπίζεται 9 χλμ. ανατολικά από τα Ψαχνά Ευβοίας. Είναι μια εστία που δεν έχει σχέση με αυτήν που ενεργοποιήθηκε στην περιοχή της νότιας Εύβοιας τον προηγούμενο μήνα στα Νέα Στύρα. Είναι σημαντικό το μέγεθος σε μια νέα εστία και κοντά σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο όπως η Χαλκίδα. Άρα προτείνω να συσταθεί τώρα η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος επισημαίνοντας ότι η ίδια περιοχή είχε ενεργοποιηθεί το 2003 δίνοντας 5,3 Ρίχτερ.
Όπως τόνισε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος η Επιτροπή πρέπει να συγκληθεί για πέντε λόγους:
- ο ευρύτερος χώρος της Εύβοιας έχει διεγερθεί το τελευταίο διάστημα και εκτός από τους σεισμούς στην νότια Εύβοια τώρα έχουμε και σεισμούς στην κεντρική Εύβοια περιοχή που βρίσκεται κοντά στην Αττική
- το επίκεντρο του σημερινού σεισμού βρίσκεται πολύ κοντά στο αστικό κέντρο της πόλης Χαλκίδας
- πριν από λίγο καιρό είχε γίνει συζήτηση στην επιτροπή για την πόλη της Χαλκίδας σε σχέση με άλλους σεισμούς
- το ρήγμα των Ψαχνών είχε διεγερθεί και πάλι το 2003 και είχε δώσει σεισμική δόνηση 5,05 Ρίχτερ
- ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα και για το λόγο αυτό θα πρέπει να συνεδριάσει επιτροπή να κάνει μία εκτίμηση αν ήταν ο κύριος σεισμός και να εκδώσει τα συμπεράσματα της.
Χρειάζεται προσοχή αλλά όχι ιδιαίτερος πανικός δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την πλευρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος. «Είναι μια περιοχή γνωστή και εκεί υπάρχει το γνωστό ρήγμα των Ψαχνών. Θεωρητικά το ρήγμα αυτό έχει μια δυνατότητα να δώσει σεισμό ακόμη και έξι Ρίχτερ αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει. Αντίθετα μέχρι τώρα το ρήγμα αυτό έχει κινηθεί διαφορετικά όπως για παράδειγμα το 2008 όπου σημειώνονταν μικροσεισμοί για περίπου για ένα χρόνο», είπε συστήνοντας στους κατοίκους «να είναι προσεκτικοί, να τηρούν τις οδηγίες και δεν χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος πανικός».
Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές
Το θετικό είναι πως σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Γιώργο Κελαϊδίτη «Ήταν μία πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση. Προς το παρόν δεν εντοπίζονται προβλήματα. Μίλησα και με κατοίκους στο χωρίο Πισσώνας που είναι κοντά στο επίκεντρο αλλά δεν υπάρχουν προβλήματα. Οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν αρχίσει περιπολίες ενώ οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται».
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε κτήρια, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος.
Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει καμία κλήση για απεγκλωβισμό ατόμων. Επιπλέον, άμεσα κινητοποιήθηκαν οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή, ενώ περιπολίες γίνονται από πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις. Ανάλογα, επίσης, έχουν κινητοποιηθεί και οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος. Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου.
Παράλληλα, όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ απευθύνονται συστάσεις στους πολίτες:
- να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή είναι κατασκευές υψηλής τρωτότητας.
- να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό, για την προστασία τους από πτώση αντικειμένων ή άλλων δομικών στοιχείων.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από σεισμούς, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.oasp.gr).