Σπάνια κειμήλια από τη Μικρά Ασία έχει τη δυνατότητα να δει το κοινό έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2023 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, στο πλαίσιο της έκθεσης «Μικρά Ασία – Προσφυγικός ελληνισμός». Η έκθεση, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιμελητής της Λευτέρης Λαμπράκης, καλύπτει μια περίοδο από το 1500 μ.Χ. και την προϊστορία της Ιωνίας και χωρίζεται σε πέντε θεματικές ενότητες, εκ των οποίων οι βασικότερες αφορούν την περίοδο πριν από την καταστροφή της Μικράς Ασίας, τη μικρασιατική εκστρατεία και την αμέσως επόμενη περίοδο με τον ξεριζωμό και την παρουσία και αναγέννηση των Μικρασιατών στην Ελλάδα.
Πρόκειται για μια συλλογή με πάνω από 100 φωτογραφίες και περίπου 200 σπάνια αντικείμενα.
Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει χάρτες, γκραβούρες, έργα τέχνης, σπάνιες εκδόσεις, θρησκευτικές εικόνες, εκκλησιαστικά κειμήλια, φωτογραφίες, ενδυμασίες, κοσμήματα, χειροτεχνήματα, προσωπικά αντικείμενα, πολεμικά κειμήλια, εκτεταμένο αρχειακό υλικό, εφημερίδες, επιστολές, κάρτες και πολλά άλλα τεκμήρια, «μάρτυρες» του πολιτισμού και του τρόπου ζωής των Μικρασιατών.
Παλιές ζυγαριές εμπόρων με τα ζύγια τους, τεντζερέδια που χρησιμοποιούσαν οι νοικοκυρές για την παρασκευή φαγητού, δοχεία, τρίφτες, μεταλλικές κούπες, ταξιδιωτικές τσάντες, υφαντά, κουρελούδες (κουβέρτες), κοσμήματα, καθρέφτες, είδη οικιακής χρήσης και διακόσμησης, αγαλματίδια, φωτογραφίες, παραδοσιακές στολές, μπουφέδες, βιβλία, είναι μερικά από τα ξεχωριστά αντικείμενα της έκθεσης, που ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές, σε σωματεία και φορείς.
Μαρτυρίες
Παράλληλα, στο χώρο της έκθεσης παρουσιάζονται συνοδευτικά βίντεο με μαρτυρίες από το αρχείο της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης, ενώ υπάρχει και η ταμπέλα της «Μπουγάτσας του Ιορδάνη», η συνταγή της οποίας είναι από τη Μικρά Ασία, αλλά και τα σχέδια για το ρολόι του Κήπου που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον Μικρασιάτη μηχανικό Δ. Κολλάρο την περίοδο 1924-1927.
«Είναι μια έκθεση μνήμης και κειμηλίων με υλικό που σπάνια συναντά κανείς συγκεντρωμένο. Την έκθεση την προετοιμάζαμε εδώ και ενάμιση χρόνο και ελπίζω να συμβάλει ώστε να ζωντανέψει την ιστορία, τις μνήμες και την αγάπη στον μικρασιατικό πολιτισμό», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λ. Λαμπράκης.