Με ειδική αναφορά στις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η έρευνα των Βρυξελλών στην προμήθεια φυσικού αερίου από το εμιράτο προς το Βέλγιο, το Κατάρ εξέφρασε την πιο σθεναρή καταδίκη του για τις ενέργειες των ευρωπαϊκών αρχών, οι οποίες ερευνούν επτά τραπεζικούς λογαριασμούς, από τους οποίους διακινούνταν χρήματα μέσω ΜΚΟ.
Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, που επικαλείται βελγικές έρευνες, φέρει τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη «χειραγώγηση» των σοσιαλιστών βουλευτών στο Ευρωκοινοβούλιο, πιθανότατα υπό τις οδηγίες του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, στη σκιά του σκανδάλου διαφθοράς του Qatargate.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα όσα βρέθηκαν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα τηλέφωνα που κατασχέθηκαν πριν από μία εβδομάδα από τους Αντόνιο Παντσέρι, Φραντσέσκο Τζιόρτζι και, κυρίως, τους κοινοβουλευτικούς βοηθούς που εμπλέκονται στην έρευνα (χωρίς ωστόσο να ερευνάται κάποιος από αυτούς) «επιβεβαιώνουν στους Βέλγους δικαστές αυτό για το οποίο ήταν σίγουροι: ότι ο Τζιόρτζι ήταν αυτός που κατεύθυνε, πιθανότατα υπό τις οδηγίες του Παντσέρι, τις πιο ευαίσθητες ψηφοφορίες για το Κατάρ και το Μαρόκο. Αυτός ήταν που αποφάσιζε ποια τροπολογία θα έπρεπε να κατατεθεί και ποια όχι. Αυτός ήταν που έδωσε τις οδηγίες για την ψηφοφορία της ομάδας», αναφέρει η ιταλική εφημερίδα, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη τη βελγική εισαγγελία, «ο Τζιόρτζι κατάφερνε να κινεί τα νήματα ολόκληρης της σοσιαλιστικής ομάδας».
«Προέκυψε, για παράδειγμα, η περίπτωση της πρότασης υπέρ του Κατάρ – που προτάθηκε από τον Παντσέρι – η οποία απορρίφθηκε από την ομάδα και επανυποβλήθηκε με τη μορφή τροπολογίας από τον Τζιόρτζι μέσω του Πιέτρο Μπαρτόλο (δεν ερευνάται), ο γιος του οποίου εργάστηκε για λίγους μήνες για την οργάνωση του Παντσέρι, Fight Impunity. Ή η περίπτωση με τις περίεργες αντικαταστάσεις σε επιτροπές όπου δεν ήταν μέλος η Καϊλή και όμως έτρεχε να ψηφίσει σύμφωνα με τις οδηγίες του συντρόφου της».
Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχει ακόμα μια λεπτομέρεια:
«Ο Τζιόρτζι παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον την έρευνα που άνοιξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το Pegasus, το πρόγραμμα που ανέπτυξε η ισραηλινή εταιρεία ασφαλείας NSO, το οποίο ορισμένες χώρες φέρονται να χρησιμοποίησαν για να κατασκοπεύουν άλλα κράτη».
«Το Μαρόκο κατηγορήθηκε από μια δημοσιογραφική έρευνα του Forbidden Story και της Αμνηστίας ότι χρησιμοποίησε το Pegasus για την παρακολούθηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αλλά και ένα κομμάτι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μετά την έρευνα για το Pegasus, το “να είσαι υπό τις εντολές του Μαρόκου”, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται η εισαγγελία των Βρυξελλών, είναι σίγουρα ένα βραχυκύκλωμα».
Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ένα κομμάτι της έρευνας έχει στραφεί και προς τα μετρητά.
Όπως αναφέρεται «στους τρέχοντες λογαριασμούς της Fight impunity, της ΜΚΟ του Παντσέρι, τα κεφάλαια έφτασαν απευθείας από το Κατάρ και στη συνέχεια παραδόθηκαν από τον Παντσέρι για να δωροδοκήσει ή να προσεγγίσει ανθρώπους στις Βρυξέλλες».
«Όμως οι ερευνητές είναι πεπεισμένοι ότι αυτό είναι μόνο ό,τι φαίνεται στην επιφάνεια και ότι, από πίσω υπάρχουν και άλλοι λογαριασμοί, κρυμμένοι στο εξωτερικό».
«Στην ευρωπαϊκή εντολή έρευνας που απέστειλε το Βέλγιο στους δικαστές του Μιλάνου, υπάρχει αίτημα να “χτενιστούν” οι λογαριασμοί της “κλίκας”, αλλά εκτός από τους ιταλικούς λογαριασμούς που μπορούν να εντοπιστούν άμεσα στους Φραντσέσκο Τζιόρτζι, Αντόνιο Παντσέρι και Λούκα Βισεντίνι, υπάρχει επίσης αναφορά στην εύρεση, κατά τις έρευνες, πληροφοριών και εγγράφων για άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν ανοιχτεί εκτός Ευρώπης και συγκεκριμένα σε ένα βραζιλιάνικο πιστωτικό ίδρυμα, την Lift Bank. Δεν είναι σαφές αν οι ερευνητές στις Βρυξέλλες έχουν ήδη συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τις μεταφορές χρημάτων προς τη Νότια Αμερική, αλλά είναι ένα από τα μέτωπα στα οποία η ιταλική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών Guardia di Finanza αναζητά στοιχεία κατά τις έρευνες των τελευταίων ημερών», σημειώνεται.
Ένα άλλο τμήμα της υπόθεσης αφορά τα δώρα που φέρεται να έδωσαν στην «κλίκα». Σύμφωνα με την La Repubblica στη λίστα περιλαμβάνονται πολυτελή ρολόγια, ένα σπίτι στα βουνά και ταξίδια.
«Ο Παντσέρι ήταν συχνός επισκέπτης του ξενοδοχείου Mamounia στο Μαρακές, ένα από τα πιο όμορφα ξενοδοχεία στον κόσμο, όπου προσκαλούσε κοινοβουλευτικούς συναδέλφους και τους βοηθούς του. Αλλά, πιο πρόσφατα, ήταν επίσης εύκολο να τον βρει κανείς μαζί με τους φίλους του σε ένα θέρετρο στο Ομάν. Ωστόσο, δεν είναι σαφές ποιος πλήρωνε», τονίζεται μεταξύ άλλων.
Πηγή: La Repubblica, ertnews.gr, lifo.gr