Κατά προτεραιότητα και σε διάστημα τριών ημερών γίνεται πλέον η αξιολόγηση των αιτήσεων βίζας για μετανάστες με ειδίκευση (skilled visas) σε επαγγέλματα των κλάδων της Υγείας και της Εκπαίδευσης, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών της Αυστραλίας.
Η Αυστραλία αντιμετωπίζει ένα «τρομερό» έλλειμμα ειδικευμένου προσωπικού, με τον αριθμό των επαγγελμάτων που έχουν «κενά» να έχει σχεδόν διπλασιαστεί από 153 πέρυσι σε 286 φέτος, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Ικανοτήτων (National Skills Commission).
Αυτό σημαίνει ότι περίπου το ένα τρίτο όλων των κλάδων στη χώρα αναζητά επαγγελματίες, σε μία «σφιχτή» αγορά εργασίας. Η Αυστραλία κατατάσσεται δεύτερη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ όσον αφορά στις ελλείψεις, επεσήμανε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Ειδικότερα, τον Ιούνιο φέτος υπήρχαν 9.266 κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ, συνολικά, η ζήτηση για επαγγελματίες Υγείας αυξήθηκε σχεδόν κατά 50% το 2022. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση σε μία συγκεκριμένα ομάδα.
Η ζήτηση αυξάνεται γρήγορα επίσης για εκπαιδευτικούς και επιστήμονες, σύμφωνα με την Επιτροπή.
Αλλαγές στο σύστημα μετανάστευσης
Ειδικότερα, με την ανεργία σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο (3,4%) και την απασχόληση να «χτυπά» νέο ρεκόρ (64,5%) η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε να προωθήσει μία σειρά από αλλαγές στο σύστημα μετανάστευσης, πέραν της αύξησης του αριθμού των μεταναστών που θα γίνουν δεκτοί φέτος, σε επίπεδο ρεκόρ (195.000 από 160.000 πέρυσι).
Η τελευταία από τις αλλαγές αφορά τη σειρά προτεραιότητας στην επεξεργασία αιτήσεων για βίζα ειδικευμένων μεταναστών (skilled visa).
Ειδικότερα, όπως ανέφερε το αυστραλιανό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SBS, το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας έπαψε να χρησιμοποιεί τον κατάλογο PMSOL (με τα επαγγέλματα που είχαν προτεραιότητα έως τώρα – Priority Migration Skilled Occupation List), χαρακτηρίζοντάς τον παρωχημένο, καθώς δεν «αντανακλά» πλέον τα κρίσιμα ελλείμματα εργαζομένων ανά τη χώρα.
Ο PMSOL εισήχθη τον Σεπτέμβριο του 2020 και κατέγραφε 44 «επαγγέλματα προτεραιότητας» ώστε να καλυφθούν ανάγκες εν μέσω πανδημίας, όπως μηχανικοί, σεφ, λογιστές, ψυχίατροι, προγραμματιστές και φαρμακοποιοί. Ο κατάλογος περιελάμβανε επίσης εργαζόμενους στην Υγεία, όπως νοσηλευτές και γιατρούς, αλλά όχι εκπαιδευτικούς.
Η «παύση» του PMSOL έγινε στις 28 Οκτωβρίου, προκαλώντας «αναταράξεις» και στους Έλληνες που μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια στην Αυστραλία, οι όποιοι έσπευσαν να προσλάβουν εκ νέου δικηγόρους, για να διευθετήσουν θέματα σχετικά με τη βίζα τους.
Πλέον, το υπουργείο Εσωτερικών ακολουθεί τη νέα υπουργική οδηγία Νο. 100 και οι αρμόδιοι υπάλληλοι καλούνται να ενεργήσουν ώστε να έχουν προτεραιότητα οι αξιολογήσεις βίζας για τους τομείς της Υγείας και της Εκπαίδευσης.
«Αυτές οι αιτήσεις αξιολογούνται τώρα σε τρεις ημέρες», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών στο SBS.
Η αλλαγή αυτή ισχύει για όλες τις προτάσεις και αιτήσεις (skilled visa nomination & visa applications) που έχουν ήδη κατατεθεί, καθώς και τις νέες, συμπεριλαμβανομένων προσωρινών (temporary), με στήριξη από εργοδότη (employer-sponsored) και για την περιφέρεια (regional visas).
Παράλληλα, αφαιρείται η προτεραιότητα από τις βίζες για παγκόσμια ταλέντα (global talent), επιχειρηματική καινοτομία (business innovation) και επενδυτικά προγράμματα (investment programs).
Στην «κορυφή της ζήτησης» είναι πλέον δάσκαλοι/ες (school teachers), εργαζόμενοι στην Υγεία και την Πρόνοια (health and welfare support workers), διευθυντές κέντρων Φροντίδας Παιδιών (childcare centre managers), ιατρικοί επιστήμονες (medical scientists), σύμβουλοι (counsellors), ψυχολόγοι (psychologists), κοινωνικοί λειτουργοί (social workers) κ.ά.
Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, υπό τη νέα Υπουργική Οδηγία Νο. 100, η επεξεργασία γίνεται με την ακόλουθη προτεραιότητα:
1. Αιτήσεις για βίζα σε σχέση με τη Φροντίδα Υγείας (Healthcare) ή Διδασκαλία (Teaching).
2. Για βίζες «employer-sponsored», οι αιτήσεις που υπάρχει πρόταση (nomination) από εγκεκριμένο χορηγό, διαπιστευμένο (Approved sponsor with Accredited Status).
3. Αιτήσεις για βίζα σε σχέση με επαγγέλματα που μπορούν αφορούν συγκεκριμένες περιοχές στην περιφέρεια.
4. Για τις υποκατηγορίες μόνιμων και προσωρινών θεωρήσεων (permanent & provisional visa subclasses), οι αιτήσεις που προσμετρώνται στο πρόγραμμα μετανάστευσης, εξαιρουμένης της υποκατηγορίας 188 (Business Innovation & Investment – Provisional).
5. Όλες οι άλλες αιτήσεις.
Σημειώνεται ότι για όλες τις παραπάνω κατηγορίες, προτεραιότητα θα δοθεί στους κατόχους διαβατηρίων που τηρούν τα κριτήρια (eligible passports). Επίσης, για τις προσωρινές (provisional) και μόνιμες (permanent) αιτήσεις βίζας για ειδικευμένα άτομα (skilled visa), δίνεται προτεραιότητα όπου ο κύριος αιτών βρίσκεται εκτός Αυστραλίας κατά τη στιγμή της υποβολής της αίτησης.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μετανάστευση στην Αυστραλία μπορείτε να απευθύνεστε στο υπουργείο Εσωτερικών immi.homeaffairs.gov.au.
Πηγή: SBS