Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι υπέβαλε χθες, Πέμπτη, αίτημα για την ένταξη του Κοσόβου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρχίζοντας μια διαδικασία η οποία μπορεί να πάρει χρόνια, αν όχι δεκαετίες, και εξαρτάται από την εξομάλυνση των σχέσεων του Κοσόβου με τη Σερβία.
Ο Αλμπίν Κούρτι, ο οποίος είχε δηλώσει αυτή την εβδομάδα πως το Κόσοβο θα υποβάλει επισήμως αίτημα ένταξης στην ΕΕ, κατέθεσε την αίτησή του στην Πράγα, καθώς η Τσεχική Δημοκρατία ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της Ένωσης.
Να επιστρέψει ο στρατός και η αστυνομία, ζητά η Σερβία
Από τη μεριά της, η κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε να υποβάλει επίσημο αίτημα για την επιστροφή στο Κόσοβο του σερβικού στρατού και της αστυνομίας. Η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα από το κυβερνητικό συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Στην απόφαση αναφέρεται ότι η Σερβία αιτείται από τον διοικητή της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσοβο (KFOR) να εγκρίνει την επιστροφή συγκεκριμένου αριθμού –εκατοντάδων μέχρι χιλίων– Σέρβων στρατιωτών και αστυνομικών βάσει του ψηφίσματος 1244 του Σ.Α. του ΟΗΕ από το 1999.
Το αίτημα απεστάλη ηλεκτρονικά στην διοίκηση της KFOR και σήμερα, Παρασκευή θα παραδοθεί από απεσταλμένο της σερβικής κυβέρνησης ιδιοχείρως στον διοικητή της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσοβο.
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε σε συνέντευξη του στην σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS) ότι η Σερβία αποφάσισε να καταθέσει για πρώτη φορά, επίσημο αίτημα για στρατιωτική παρουσία στο Κόσοβο ώστε να μην βρεθεί κάποιος στο μέλλον να πει ότι δεν έκανε χρήση αυτού του δικαιώματος. Ο Βούτσιτς εκτίμησε ότι το αίτημα δεν θα γίνει αποδεκτό.