Καζάνι που βράζει θυμίζει το Κόσοβο, καθώς χθες εκατοντάδες Σέρβοι έστησαν οδοφράγματα με φορτηγά, αγροτικά μηχανήματα και ασθενοφόρα, και απέκλεισαν την κυκλοφορία σε δύο σημαντικά σημεία διέλευσης στο βορρά, στα σύνορα με τη Σερβία. Το σκηνικό έντασης που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες περιλαμβάνει και εκρήξεις, πυροβολισμούς και επίθεση σε αστυνομική περίπολο, κατά την οποία τραυματίστηκε ένας Αλβανός του Κοσόβου.
Τοπικά μέσα αναφέρουν ότι η οργή πηγάζει από τη σύλληψη ενός πρώην αστυνομικού που ανήκει στη σερβική μειονότητα και θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή στις επιθέσεις κατά των Κοσοβάρων αστυνομικών.
Οι διαδηλωτές είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έστησαν τα οδοφράγματα προκειμένου να εμποδίσουν τη μεταγωγή του συλληφθέντα στην Πρίστινα.
Πάντως, η ατμόσφαιρα… μυρίζει μπαρούτι εδώ και καιρό, και συγκεκριμένα μετά την απόφαση να διοργανωθούν στις 18 Δεκεμβρίου εκλογές στους δήμους όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία· τα σερβικά κόμματα έχουν ανακοινώσει ότι θα μποϊκοτάρουν τη διαδικασία.
Τελικά, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης –και με φόντο τα οδοφράγματα–, η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι ανακοίνωσε ότι οι τοπικές εκλογές αναβάλλονται, έως τις 23 Απριλίου.
Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη οι εκρήξεις και οι πυροβολισμοί ακούστηκαν την ώρα που αξιωματούχοι βρίσκονταν σε δύο δήμους στο βόρειο Κόσοβο για την προετοιμασία των εκλογών, ενώ η επίθεση κατά την οποία τραυματίστηκε ο αστυνομικός έγινε το βράδυ της ίδιας ημέρας, κατά την ανάπτυξη αστυνομικών δυνάμεων μετά τη μαζική παραίτηση των Σέρβων από το Δημόσιο και την αστυνομία.
Οι παραιτήσεις ήταν μια ένδειξη διαμαρτυρίας στην απόφαση των Αρχών του Κοσόβου να αντικαταστήσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας που εκδίδει το Βελιγράδι με αυτές που εκδίδει η Πρίστινα.
Η σερβική μειονότητα του Κοσόβου, η οποία αριθμεί συνολικά σχεδόν 120.000 μέλη, δεν αναγνωρίζει την εξουσία της Πρίστινας, όπως και η κυβέρνηση της Σερβίας.
Serbian president Vucic says he will ask NATO to deploy Serbian forces in Kosovo. He knows this is not possible, so clearly using this move for internal politics. Additional Kosovo & international police units are present in the North to monitor the situation.
📸: @BalkanInsight pic.twitter.com/zbA6pJeKZ8— Marija Ristić (@Marien__R) December 10, 2022
Την ίδια ώρα, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες ανακοίνωσε ότι πρόκειται να κατατεθεί επίσημο αίτημα στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη (KFOR) για την ανάπτυξη στο Κόσοβο σερβικών δυνάμεων, του στρατού και της αστυνομίας.
Το αίτημα αυτό θα βασιστεί στο Ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παρόλο που, όπως είπε, γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτό.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή θα είναι η πρώτη φορά από το 1999 που θα τεθεί επισήμως από τη Σερβία ζήτημα για την πλήρη εφαρμογή του Ψηφίσματος, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την επιστροφή στο Κόσοβο 1.000 μελών των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας, υπό ορισμένες συνθήκες και μετά από έγκριση του διοικητή της KFOR.
Επιπλέον, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς αναφέρθηκε και στο αίτημα που προτίθεται να καταθέσει στις 15 Δεκεμβρίου το Κόσοβο για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Στην ΕΕ μπορούν να ενταχθούν μόνο ανεξάρτητα κράτη, κάτι που δεν είναι το Κόσοβο», σημείωσε. Είπε ακόμα ότι έχει ήδη στείλει επιστολές στους ηγέτες της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Κύπρου που δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου.