Αδιάψευστο μάρτυρα της ελληνικής παρουσίας στην Κερασούντα, την πόλη που σύμφωνα με τον Ξενοφών ίδρυσαν Σινωπείς, τον 7ο αιώνα, αποτελεί ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στην παραθαλάσσια συνοικία «Κόκκαρη». Ο Ιερός Ναός που σήμερα στεγάζει το Μουσείο Κερασούντος (Giresun Muzesi), χτίστηκε τον 18ο αιώνα σε περιοχή όπου ζούσαν Έλληνες.
Μετά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και την Ανταλλαγή Πληθυσμών το 1924 έως και το 1948, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου έμεινε κενή.
Στη συνέχεια και έως το 1967, το τουρκικό κράτος την είχε βεβηλώσει μετατρέποντάς τη σε φυλακή. Το 1982, ανακαινίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας και από το 1988 λειτουργεί ως μουσείο. Εκεί εκτίθενται αρχαιολογικά και άλλα αντικείμενα όπως παλιά βιβλία και χαλιά, αξεσουάρ ένδυσης αλλά και φωτογραφικό υλικό. Από τις αγιογραφίες του ναού σώζεται ο Παντοκράτορας Χριστός.
Πίσω από το ναό στην αυλή που υπάρχει, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Θωμαΐς Κιζιρίδου που έχει επισκεφθεί πολλές φορές την περιοχή, «εκτίθενται διάφορες μαρμάρινες στήλες που προέρχονται από τάφους Ελλήνων της Κερασούντας. Επίσης υπάρχει στοά, όπου εκτίθενται αρχαιολογικά ευρήματα. Εντός της αυλής υπάρχει ανακαινισμένο το οίκημα που στέγαζε την οικογένεια του εκάστοτε ιερωμένου του ναού. Σήμερα στεγάζει τις υπηρεσίες του μουσείου. Δίπλα στην αυλή του ναού, είναι το παρθεναγωγείο που σήμερα λειτουργεί ως δημοτικό».