Μπορεί οι Αρχές του Ιράν να κάνουν ό,τι είναι δυνατό ώστε να περιορίσουν τη ροή των πληροφοριών προς τη Δύση σχετικά με το κίνημα διαμαρτυρίας που ξέσπασε μετά το θάνατο της Μαχσά Αμινί, όμως εδώ και σχεδόν δύο μήνες οι διαδηλώσεις είναι καθημερινές.
Η 22χρονη Κούρδισσα πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την Αστυνομία Ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.
Χθες οι ιρανικές Αρχές ζήτησαν από τη Δικαιοσύνη και το Κοινοβούλιο να επανεξετάσουν το νόμο του 1983 για την υποχρεωτική χρήση της μαντίλας, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι διαδηλώσεις. «Εργάζονται πάνω στο θέμα» είπε αναφερόμενος στους δύο θεσμούς ο γενικός εισαγγελέας Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί, χωρίς όμως διευκρινίσει αν ενδέχεται να τροποποιηθεί η νομοθεσία.
Το θέμα είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητο στο Ιράν. Οι συντηρητικοί επιμένουν στο νόμο του 1983, ενώ οι προοδευτικοί θεωρούν ότι θα πρέπει να είναι επιλογή των γυναικών. Η μαντίλα έγινε υποχρεωτική τέσσερα χρόνια μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979. Η Αστυνομία Ηθών δημιουργήθηκε ώστε «να διαδώσει την κουλτούρα της σεμνότητας και της χρήσης μαντίλας».
Σύμφωνα με το νόμο, όλες οι γυναίκες που βρίσκονται στη χώρα, ακόμα και οι αλλοδαπές, ανεξαρτήτως θρησκείας, θα πρέπει να φορούν δημοσίως μαντίλα και φαρδιά ρούχα.
Ωστόσο, στις 5 Ιουλίου οι νέες διατάξεις που προώθησε ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί έκαναν τη νομοθεσία ακόμα πιο αυστηρή: Η μαντίλα δεν θα πρέπει να καλύπτει μόνο τα μαλλιά, αλλά και το λαιμό και τους ώμους.
Βέβαια χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο ίδιος εμφανίστηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο να υπάρξουν νομοθετικές αλλαγές. «Το Σύνταγμά μας έχει αξίες και αρχές σταθερές και ακλόνητες […], αλλά υπάρχουν τρόποι εφαρμογής του Συντάγματος που μπορούν να επανεξεταστούν», δήλωσε.
Εκατοντάδες θύματα, χιλιάδες συλλήψεις
Μετά το θάνατο της Μαχσά Αμινί και τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν, ολοένα και περισσότερες γυναίκες άρχισαν να κυκλοφορούν χωρίς μαντίλα, κυρίως στο βόρειο τμήμα της Τεχεράνης.
Συνολικά 448 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights με έδρα τη Νορβηγία.
Διαφορετικός είναι ο απολογισμός που κάνουν οι ιρανικές Αρχές: το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας χθες ανακοίνωσε 200 νεκρούς, πολίτες και μέλη των δυνάμεων της τάξης, ενώ τη Δευτέρα ο στρατηγός Αμιραλί Χαζιζαντέχ των Φρουρών της Επανάστασης είχε κάνει λόγο για περισσότερους από 300 νεκρούς.
Χιλιάδες είναι αυτοί που έχουν συλληφθεί. Μόλις χθες, ακόμα μια ηθοποιός, η Μιτρά Χαζάρ, συνελήφθη στο σπίτι της επειδή ανέβασε στο λογαριασμό της στο Instagram βίντεο με τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο στο Βερολίνο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το κίνημα στο Ιράν.