Την εκτίμηση ότι οι Αλκυονίδες θα δώσουν μεγάλο σεισμό, κοντά στο 6, έκανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης, με φόντο τη δόνηση-έκπληξη στην Εύβοια.
«Έχω χάσει τον ύπνο μου» δήλωσε, προσδιορίζοντας τον χρονικό ορίζοντα σε βάθος 5ετίας.
Σε παρόμοιο τόνο ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμη Λέκκα, και πάλι στο Πρώτο Πρόγραμμα. «Ναι, πραγματικά ο Κορινθιακός, και κυρίως ο ανατολικός Κορινθιακός, είναι ένα φυσικό εργαστήριο, έχει υψηλή σεισμικότητα και είναι επόμενο μετά τα 40 χρόνια που έχει να δώσει σεισμό η περιοχή, να είναι ώριμη για έναν αρκετά μεγάλο σεισμό», σημείωσε.
Ωστόσο απέφυγε να κάνει μια εκτίμηση για το πότε είναι πιθανό να εκδηλωθεί. «Πάντως κάποια στιγμή μέσα στο άμεσο μέλλον ο Κορινθιακός θα ενεργοποιηθεί. Δυστυχώς σε παγκόσμιο επίπεδο δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε χρονικά τους σεισμούς, αλλά ούτε και σε μεγάλο βαθμό το χώρο εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού», εξήγησε.
Σχολιάζοντας κατά πόσο είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο φαινόμενο και εάν θα αντέξουν τα κτήρια, απάντησε: «Τολμώ να πω ότι θα αντέξουν. Είμαστε σε πάρα πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι ήμασταν το 1981. […] Βεβαίως υπάρχουν και παλιές κατασκευές οι οποίες είναι ευάλωτες και σε αυτές πρέπει να ουσιαστικά να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας».
Ο Ευθύμης Λέκκας ρωτήθηκε και για το σεισμό που έγινε πρόσφατα στην Τουρκία, πόσο μπορεί να επηρεάσει τον ελληνικό χώρο. «Με βάση το σεισμό του 1999 στο Ισραήλ, τότε είχαμε προειδοποιήσει ότι διεγείρεται ο ελληνικός χώρος, δεδομένου ότι η τουρκική πλάκα προωθήθηκε 10 μέτρα προς αυτόν. Θεωρούμε ότι ένας σεισμός πάνω στο ρήγμα της Ανατολίας ενδεχομένως να έχει κάποιες επιπτώσεις στη σεισμικότητα της Ελλάδας. Όμως πρέπει να δούμε τι σεισμός είναι αυτός που εκδηλώνεται στο ρήγμα της Ανατολίας κάθε φορά για να εκτιμήσουμε εάν όντως θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο», σημείωσε.