Ο δυναμισμός του Πόντου και η συγκλονιστική μουσική παράδοσή του συνεπήραν όλους όσοι έδωσαν το παρών, το περασμένο Σάββατο, στην εκδήλωση Η μουσική του Πόντου. Λυράρηδες του Πόντου που διοργάνωσαν το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών (ΕΠΜ), στο πλαίσιο της έκθεσης Σήκω ψυχή μου!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22.
Την εκδήλωση άνοιξε η Άννα Ενεπεκίδου, διευθύντρια υπηρεσιών του Ιδρύματος της Βουλής και συνεπιμελήτρια της έκθεσης. Όπως είπε, η βραδιά προκαλεί σε όλους συγκίνηση και πυροδοτεί σκέψεις ενώ οι μελωδίες και οι ιστορίες φορτίζουν ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα.
Ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στον συνδιοργανωτή της εκδήλωσης, την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, έναν από τους παλαιότερους επιστημονικούς συλλόγους της χώρας. Η εκδήλωση, πρόσθεσε, είναι ευκαιρία όχι μόνο θυμηθούμε τις δυσκολίες και τις τραγικές στιγμές που έζησαν οι πρόγονοι, αλλά και να γιορτάσουμε την επιβίωση και τη δημιουργία, με το βλέμμα στο σήμερα και το αύριο.
Για την ιστορία της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών μίλησε ο πρόεδρός της Χρήστος Γαλανίδης επικεντρώνοντας την ομιλία του σε δύο εξέχουσες μορφές τον μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθο και τον αρχιμανδρίτη Άνθιμο Παπαδόπουλο, που ήταν και οι πρώτοι πρόεδροι της ΕΠΜ. Ο Χρήστος Γαλανίδης αναφέρθηκε στην πλούσια πνευματική και εκδοτική δραστηριότητα της Επιτροπής, με επίκεντρο το περιοδικό Αρχείον Πόντου και τα Παραρτήματά του. Κλείνοντας την ομιλία του χαρακτήρισε τη μουσική το τραγούδι και το χορό συνεκτικό και ζωτικό ιστό του ποντιακού ελληνισμού.
Στη συνέχεια, ο Ιωάννης Τσανασίδης, καθηγητής μουσικής και υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μίλησε για τη μουσική και τους λυράρηδες του Πόντου. Παρουσίασε την πρωτότυπη ερευνητική εργασία του, δουλειά υποδομής στο πεδίο, που βασίστηκε σε πολύχρονη αναζήτηση πηγών και σε πολλές προφορικές μαρτυρίες. Ο καλλιτέχνης χώρισε σε τρία μέρη την εισήγησή του:
- Η μουσική του Πόντου
- Λυράρηδες που είχαν γεννηθεί στον Πόντο
- Λυράρηδες «δεύτερης γενιάς».
Ανάμεσα στα μέρη της ομιλίας, ο Χρήστος Ναβροζίδης (λύρα-τραγούδι) και ο Νίκος Κουλαξουζίδης (αγγείο-νταούλι) απέδωσαν παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου, όπως το ακριτικό «Ακρίτας όντες έλαμνεν», την παραλογή «Του Ήλ’ το κάστρον», το ιστορικό «Πάρθεν η Ρωμανία» κ.ά.
Η εκδήλωση έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο: άνδρες και γυναίκες από το συγκρότημα του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» που παρουσίασαν χορούς του Πόντου, με τη συνοδεία του λυράρη Ηλία Αβραμίδη και του ταουλτσή Παύλου Ταχματζίδη.