Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Αγίου Δημητρίου καλεί το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, στις 20:30, στην παρουσίαση της επετειακής Μικρασιατικής σουίτας από το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro, στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (Αγ. Δημητρίου 55).
Το έργο, σε διδασκαλία και διεύθυνση της μαέστρου Ανθής Γουρουντή, παρουσιάζεται με αφορμή την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Με αφετηρία τα παραδοσιακά τραγούδια της Μικράς Ασίας σε επεξεργασία για μικρό ορχηστρικό σύνολο και μικτή χορωδία από τον διακεκριμένο συνθέτη Δημήτρη Μηνακάκη, σε κείμενα του βραβευμένου θεατρικού συγγραφέα Τσιμάρα Τζαννάτου και σκηνοθεσία Λευτέρη Παπακώστα, μαζί με το Libro Coro συμπράττουν το μουσικό σύνολο Quarto Syllabus Ensemble και οι ηθοποιοί Μαρία Καρακίτσου, και Τρύφωνας Ζάχαρης. Τη φωνητική προετοιμασία έχει η Κλεοπάτρα Παπαχειμώνα, την κίνηση επιμελείται η Φιλιππία Κοντογιαννακοπούλου και τη σκηνική αντιμετώπιση ο Σπύρος Γκέκας. Βοηθός σκηνοθέτη είναι η Κατερίνα Παρισσινού.
Libro Coro
Μαρία Αμπραχαμιάν, Μάξιμος-Ευστράτιος Αποστολάκος, Δανάη Γιαννίκου, Θάλεια Γιαννίκου, Μιχάλης Γκαρτζόπουλος, Δέσποινα Ζορμπά, Τάκης Καριώτης, Δημήτρης Κολοσιώνης, Μαρία Κονταξάκη, Ουρανία Κοτρωνάκη, Μάγια Λεκοδημήτρη, Μυρσίνη Λεκοδημήτρη, Αλέξανδρος Μασμανίδης, Αρετή Μαυράκη, Ελένη Μπαρμπαγιάννη, Κλεοπάτρα Παπαχειμώνα, Κατερίνη Σταθοπούλου, Ελεάννα Τζίτζη, Μαργιάννα Τζίτζη, Μαίρη Φάντη, Αλέξανδρος Φωτιάδης, Αλκίνοος Χάλικας, Σταυρούλα Χυτήρη.
Quarto Syllabus Ensemble
- Βιολί: Ζήσιμος Σουλκούκης, Σταυρούλα Μέντη
- Βιόλα: Στέφανος Μήλα
- Τσέλο: Κλεοπάτρα Δαρδάλη
- Πιάνο: Μαρία-Καλλιόπη Γκόλγκαρη.
Λίγα λόγια για την παράσταση
Με αφετηρία τα παραδοσιακά τραγούδια της Μικράς Ασίας αλλά και οργανικούς παραδοσιακούς σκοπούς των παραλίων της Ιωνίας, ο Δημήτρης Μηνακάκης συνθέτει (πρωτότυπο έργο) τη Μικρασιατική σουίτα. Αντιμετωπίζει με φρεσκάδα τα παραδοσιακά ακούσματα, και με τρυφερότητα αναδημιουργεί, βασισμένος στις μουσικές από τις αλησμόνητες πατρίδες.
Το Φωνητικό Σύνολο Libro Coro, με τη σύμπραξη κουαρτέτου εγχόρδων και πιάνου, αποδίδει με ευαισθησία τους ήχους και τα αρώματα από τα παράλια του Αιγαίου.
Δραματουργικά παρουσιάζεται, με πρωτότυπα κείμενα του Τσιμάρα Τζανάτου, ο βίος ως η περιπέτεια ενός ανθρώπου (ο τραγουδιστής), που με μόνο εργαλείο του το λόγο και το τραγούδι, καταγράφει την από τόπο σε τόπο περιπλάνηση της ζωής, με αφετηρία τη Σμύρνη του 1922. Μια υπαρξιακή αναζήτηση του εαυτού και του κόσμου, μέσω του τόπου που θα γίνει πατρίδα του και κόσμος. Παράλληλα παρακολουθούμε την πορεία μιας γυναίκας (η γυναίκα), ένα δραματικό πρόσωπο που φέρει το άχθος της προσφυγιάς –αλλά και αυτής της ίδιας της ζωής– σαν εγγενές σισύφειο χρέος στην τραγωδία του ανθρώπου να επιβιώσει.
Οι δύο αυτοί άνθρωποι θα ενώσουν τους κόσμους τους, μέσα από αποχωρισμούς, συναντήσεις, θριάμβους και καταστροφές, σε ένα μέλλον που θα αποκτήσει το βάρος της ιστορίας του ελληνικού πολιτισμού. Η χορωδία –αρχαίος χορός– τραγουδά την αγάπη τη χαρά και τη μνήμη, νανουρίζει, απαλύνει τον πόνο και εύχεται…
Η μουσική σύνθεση του Δημήτρη Μηνακάκη διαθλά μέσα από το πρίσμα των Δυτικών μουσικών οργάνων το φως της παραδοσιακής μουσικής της Μικρασίας φτιάχνοντας ένα νέο, σύγχρονο ηχητικό περιβάλλον.