Ο παγκόσμιος πληθυσμός ξεπέρασε σήμερα τα 8 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις του ΟΗΕ που θεωρεί ότι πρόκειται «για ένα σημαντικό ορόσημο».
Όπως σημειώνει, αυτή η άνευ προηγουμένου ανάπτυξη –το 1950 στη Γη υπήρχαν 2,5 δισ. άνθρωποι– είναι αποτέλεσμα «μιας προοδευτικής αύξησης του προσδόκιμου ζωής χάρη στα επιτεύγματα στους τομείς της δημόσιας υγείας, της διατροφής, της προσωπικής υγιεινής και της ιατρικής».
Τα νέα δημογραφικά δεδομένα εγείρουν και μεγάλες προκλήσεις για τις πιο φτωχές χώρες, όπου παρατηρείται και η μεγαλύτερη αύξηση του πληθυσμού.
Έως τη δεκαετία του 1800 στη Γη υπήρχαν… μόλις 1 δισ. κάτοικοι. Ωστόσο, χρειάστηκαν 12 χρόνια για να αυξηθεί ο πληθυσμός από τα 7 στα σημερινά 8 δισεκατομμύρια.
Ένδειξη της δημογραφικής επιβράδυνσης, θα χρειαστούν περίπου 15 χρόνια για να φτάσει ο πληθυσμός τα 9 δισ., το 2037. Ο ΟΗΕ προβλέπει ότι ο πληθυσμός θα είναι 10,4 δισεκατομμύρια τη δεκαετία του 2080, προτού σταθεροποιηθεί ως το τέλος του αιώνα.
Η δημογραφική έκρηξη προκαλεί μεγαλύτερα προβλήματα στις χώρες όπου υπάρχει ήδη μεγάλη φτώχεια. «Το συνεχώς αυξημένο επίπεδο γεννητικότητας είναι ταυτόχρονα σύμπτωμα και αιτία της αργής προόδου στην ανάπτυξη», αναφέρει ο ΟΗΕ.
Η Ινδία έχει ήδη 1,4 δισ. κατοίκους και θα γίνει η πιο πολυπληθής παγκοσμίως το 2023, ξεπερνώντας την Κίνα. Μάλιστα, τις επόμενες δεκαετίες θα γνωρίσει ραγδαία άνοδο του αστικού πληθυσμού, την ώρα που οι μεγαλουπόλεις της είναι ήδη υπερπλήρεις και αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε βασικές υποδομές
Στο Μουμπάι περίπου το 40% του πληθυσμού ζει σε παραγκουπόλεις, τις περισσότερες φορές χωρίς τρεχούμενο νερό, ηλεκτρικό ή εγκαταστάσεις υγιεινής.
Οι παγκόσμιοι δείκτες κρύβουν μια τεράστια δημογραφική ποικιλομορφία. Περισσότερη από τη μισή αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού ως το 2050 θα προέρχεται από 8 μόνο χώρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ: τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Ινδία, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες και την Τανζανία.
Στο τέλος του αιώνα οι τρεις πιο πολυπληθείς πόλεις παγκοσμίως θα βρίσκονται στην Αφρική: το Λάγος στη Νιγηρία, η Κινσάσα στη ΛΔ Κονγκό και η Νταρ Ες Σαλάμ στην Τανζανία.