Στα… μoβ ντύνεται κάθε Οκτώβριο η Κοζάνη μια και μεγάλο μέρος της καλύπτεται από χωράφια γεμάτα κρόκο, γνωστό και ως «χρυσάφι της κοζανίτικης γης». Οι καλλιεργητές φυτεύουν τους πολύτιμους βολβούς Ιούλιο ή Αύγουστο για να δρέψουν τους κόπους τους γύρω στα μέσα του Οκτωβρίου.
Αν και η καλλιέργεια του κρόκου δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία, πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο προϊόν που για να συλλεχθεί απαιτείται κοπιαστική εργασία και δεξιοτεχνία.
Εκείνοι που εργάζονται στη συλλογή του, συνήθως βρίσκονται στο χωράφι από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου, για διάστημα 20-25 ημερών.
Μετά το μάζεμα έρχεται το λίχνισμα και το καθάρισμα προκειμένου να εξαχθούν οι πολύτιμοι στήμονες. Η ξήρανση των στιγμάτων είναι λεπτή εργασία και απαιτεί πείρα.
Μετά την αποξήρανση αρχίζει το ξεχώρισμα των κόκκινων στιγμάτων από τους κίτρινους στήμονες. Η εργασία αυτή γίνεται με το χέρι και διαρκεί από 20 έως και 60 ημέρες. Το αποξηραμένο προϊόν τοποθετείται σε χωριστά δοχεία, το κόκκινο από το κίτρινο.
- Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.