Στις αναπαραστάσεις της Μικρασιατικής Καταστροφής στο λόγο και στην τέχνη θα επικεντρωθεί το διήμερο συμπόσιο του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο, σε συνεργασία με το Δήμο Ρεθύμνου. Αφορμή, τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στις 19:00 στο Σπίτι του Πολιτισμού θα υπάρξει εισήγηση από τον διαπρεπή Βρετανό νεοελληνιστή Ρόντρικ Μπίτον, με θέμα «Η “ιδέα του έθνους” και η Μικρασιατική Καταστροφή».
Θα ακολουθήσει, στις 20:00, θεατρική παράσταση βασισμένη στο κεφάλαιο «Πάροδος» από το μυθιστόρημα Στου Χατζηφράγκου, του Κοσμά Πολίτη, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη.
Η δεύτερη ημέρα του συμποσίου θα φιλοξενηθεί στο Αμφιθέατρο Β΄ της Φιλοσοφικής Σχολής. Οι εισηγήσεις της Πέμπτης 10 Νοεμβρίου ξεκινούν από τις 17:30, ως εξής:
- Μαρίνα Δετοράκη, «Αϊβαλιώτικες μορφές: Λαϊκές αγιογραφίες του Κόντογλου, πριν τον καταραμένο διωχμό».
- Αγγέλα Καστρινάκη, «Ελληνοτουρκικά ειδύλλια στη λογοτεχνία για τη Μικρά Ασία: Πόθοι, έρωτες, ακόμα και γάμοι».
- Κωνσταντίνα Γεωργιάδη, «Μικρασιάτες πρόσφυγες στη δραματουργία του Ιάκωβου Καμπανέλλη».
- Μαρίνα Αρετάκη, «Αναπαραστάσεις του 1922 στη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία (2000-2022)».
- Παναγιώτα Μήνη, «Σύγχρονες τουρκικές ταινίες για τις μετατοπίσεις και τις ανταλλαγές πληθυσμών από τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1919-1922».
Θα ακολουθήσουν δύο καταθέσεις μνήμης:
- Μιχάλης Τζεκάκης, «Μεγαλώνοντας δίπλα σε έναν Μικρασιάτη πρόσφυγα».
- Παρασκευάς Συριανόγλου, «Βιώματα μέσα στην προσφυγιά του Ρεθύμνου».
Το συμπόσιο θα κλείσει η χορωδία του Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών, που θα αποδώσει τραγούδια της Μικρασίας καθώς και του μεσοπολεμικού Ρεθύμνου, υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Γιακουμάκη.