Σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης, παρουσία πλήθος πιστών και του μητροπολίτη Αργολίδας Νεκτάριου, το απόγευμα του Σαββάτου η Νέα Κίος υποδέχθηκε την εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Πρόκειται για ένα κειμήλιο που διασώθηκε τον Αύγουστο του 1922 από άνδρες του αντιτορπιλικού «Πάνθηρ» – μέχρι πρότινος φυλασσόταν ως λάφυρο πολέμου στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.
Όμως μετά από συντονισμένες προσπάθειες, 100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το Πολεμικό Ναυτικό προσέφερε το ιερό κειμήλιο των Μικρασιατών στην πόλη που δημιουργήθηκε σε ανάμνηση της Κίου της Βιθυνίας.
Αγιογραφημένη το 1920 στο Άγιον Όρος, η εικόνα ήταν παραγγελία της Μαριάνθης Καψίμα, σε μια από τις πιο σπουδαίες αγιογραφικές σχολές της Νέας Σκήτης, τη Σχολή των Κυριλαίων. Στη συνέχεια την αφιέρωσε στο ναό της Παναγίας της Οδηγήτριας, γράφοντας στην πίσω πλευρά: «Ανάθημα προς την ελληνική ορθόδοξον κοινότητα Κίον Μικράς Ασίας».
«Υπάρχουν εικόνες που ανεξάρτητα από το αν είναι υψηλής ή όχι τέχνης, κουβαλούν μνήμες. Είναι εμποτισμένες με τα δάκρυα, τον πόνο, τους στεναγμούς των ανθρώπων. Μια τέτοια εικόνα υποδεχόμαστε σήμερα» είπε στην ομιλία του ο μητροπολίτης Αργολίδας.
Πλέον το κειμήλιο φυλάσσεται στο ναό της Θεομάνας και συμπληρώνει τις τέσσερις εικόνες της Παναγίας που επίσης έχουν έρθει στην Ελλάδα από τη Βιθυνία.