Με περισσότερα από δύο χρόνια καθυστέρηση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των lockdown εγκαινιάζεται στην Γκορυτσά Ασπροπύργου ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία στην Ελλάδα που απεικονίζει την ποντιακή λύρα. Πρόκειται για «ένα στολίδι για ολόκληρο τον ποντιακό ελληνισμό», όπως το αποκαλούν στο pontosnews.gr κάποιοι από τους ανθρώπους που το τοποθέτησαν με δική τους πρωτοβουλία.
Το μνημείο βρίσκεται ανάμεσα στο ΚΑΠΗ και στο ποντιακό θέατρο της Γκορυτσάς. Έχει συνολικό ύψος 7 μ., ενώ μόνο η σιδερένια λύρα φτάνει τα 5,20 μέτρα.
Η τελετή των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7 το απόγευμα – τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 8 Σεπτεμβρίου 2020 και ήδη είναι ένα τοπόσημο για τον Ασπρόπυργο, με πολλούς νεόνυμφους να το επιλέγουν για τις φωτογραφίες του γάμου τους!
Ιδιωτική πρωτοβουλία
Όπως αναφέρει στο pontosnews.gr ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ασπροπύργου Αναστάσιος Παπαδόπουλος, πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία.
Τα περίπου 25.000 ευρώ που απαιτήθηκαν για την κατασκευή της λύρας και του μαρμάρινου βάθρου, καθώς και για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, προήλθαν από έξι εν ενεργεία δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης στον Ασπρόπυργο και από τον πρόεδρο του Ποντιακού Θεάτρου Γκορυτσάς Δημήτρη Ευσταθιάδη.
Η Γκορυτσά, κατά τον Αναστάσιο Παπαδόπουλο, έχει περίπου 12.000 κατοίκους εκ των οποίων το 80% είναι ποντιακής καταγωγής.
«Ο κ. Ευσταθιάδης επισκέφθηκε ένα χωριό στην περιοχή της Κοζάνης, τα Αλωνάκια, και είδε το μνημείο που απεικονίζει μια μεγάλη ποντιακή λύρα. Μας πρότεινε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο και στην περιοχή μας. Μας άρεσε πάρα πολύ η ιδέα και αποφασίσαμε να το προχωρήσουμε. Ενημερώσαμε για την πρωτοβουλία μας και τον δήμαρχο, οποίος ήταν απολύτως σύμφωνος. Πήραμε την απόφαση να κατασκευαστεί και να τοποθετηθεί το μνημείο με δικά μας χρήματα. Φυσικά ζητήσαμε και λάβαμε και την απαραίτητη άδεια, αφού ο χώρος ανάμεσα στο ΚΑΠΗ και το ποντιακό θέατρο της Γκορυτσάς είναι δημοτικός», τονίζει ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ασπροπύργου.
Από τη μεριά της η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Νεολαίας Σοφία Μαυρίδη εξηγεί ότι οι αιρετοί ποντιακής καταγωγής θέλησαν να… προικίσουν τον Ασπρόπυργο με ένα σύμβολο της ποντιακής κουλτούρας.
«Το μνημείο τοποθετήθηκε εν καιρώ πανδημίας, σε περιόδους καραντίνας και τοπικών lockdown. Πλέον ήρθε η ώρα να αποδώσουμε την τιμή που πρέπει στη λύρα, η οποία δεν είναι ένα απλό μουσικό όργανο. Είναι ένα ιερό σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού που μας συντροφεύει στις χαρές, αποτελεί παρηγοριά στις λύπες μας, είναι δίπλα μας σε όσα καλά και δύσκολα βιώνουμε και μας κρατάει ενωμένους. Στο άκουσμά της αποτυπώνεται όλη η ιστορία των προγόνων μας. Η λύρα είναι ένας φάρος πολιτισμού, ένας φάρος μνήμης η οποία πρέπει να μείνει άσβεστη για όσα δημιούργησαν κι έπαθαν οι πρόγονοί μας», αναφέρει στο pontosnews.gr.
Τα εγκαίνια
Μια γιορτή για ολόκληρο τον ποντιακό ελληνισμό θα αποτελέσουν τα αποψινά επίσημα εγκαίνια στην Γκορυτσά.
Ειδικότερα, θα παίξουν μουσική περίπου 15 λυράρηδες από το Δήμο Ασπροπύργου, ενώ στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα συμμετάσχει και η «Ορχήστρα 1919».
Τον αγιασμό θα τελέσει ο μητροπολίτης Αττικής και Βοιωτίας Χρυσόστομος.
«Είμαι πολύ περήφανη για το μνημείο αυτό. Όλη η τοπική κοινωνία του Ασπροπύργου έχει συγκινηθεί, κυρίως όσοι είναι ποντιακής καταγωγής, οι οποίοι αποτελούν το 53% του συνολικού πληθυσμού. Ωστόσο, πολύ ενθουσιασμένοι για το μνημείο είναι και οι μη Πόντιοι κάτοικοι του δήμου μας. Η εκδήλωση των εγκαινίων θα περιλαμβάνει ένα δρώμενο από τον ποδηλάτη Βασίλη Καρυοφυλλίδη, ο οποίος έχει μεγάλη κοινωνική προσφορά, αποτελεί πρότυπο για τη νεολαία και με τις δράσεις του προβάλει την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού.
»Επίσης, θα υπάρχει και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, προκειμένου να αναδειχθεί η ιστορική αναδρομή της ποντιακής λύρας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Επιθυμία μας είναι το μνημείο να αποτελέσει ένα τοπόσημο για ποντιακές συναντήσεις, έναν οδοδείκτη για τους νέους, προκειμένου να γνωρίσουν περισσότερο την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού», τονίζει στο pontosnews.gr η Σοφία Μαυρίδη.
Από την πλευρά του ο Αναστάσιος Παπαδόπουλος αναφέρει ότι φιλοδοξία των… κτητόρων του μνημείου είναι στο συγκεκριμένο σημείο να γίνεται κάθε χρόνο μια γιορτή λύρας, ώστε να αναδεικνύονται νέα ταλέντα στην ποντιακή μουσική.
«Φιλοδοξούμε μια τέτοια εκδήλωση να γίνει θεσμός για την περιοχή μας. Όλοι οι συμπολίτες, Πόντιοι και μη, αγκάλιασαν το έργο και εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή, μικροί και μεγάλοι, την πολύ μεγάλη συγκίνησή τους. Αρκεί να σημειωθεί ότι στο μνημείο πηγαίνουν και βγαίνουν φωτογραφίες οι νεόνυμφοι. Η πρωτοβουλία μας είναι συλλογική και το μνημείο αποτελεί ένα κόσμημα. Τιμάει την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και ολόκληρη την περιοχή μας. Το μνημείο θα βοηθήσει ώστε να μεταλαμπαδευτεί καλύτερα στους νεότερους η ποντιακή ιστορία», σημειώνει ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ασπροπύργου.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης