Με φόντο τη συμφωνία της Τουρκίας με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης για έρευνες και γεωτρήσεις σε θάλασσα και ξηρά, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.
Μετά τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες, ακολούθησαν επαφές σε διευρυμένο επίπεδο και κοινές δηλώσεις στον Τύπο.
Extensive talks between 🇪🇬 and 🇬🇷 headed by foreign ministers of both countries now.Talks covered all aspects of bilateral relations & ways to enhance them, in addition to exchanging assessments & coordination on regional & international issues of common interest.
@GreeceMFA pic.twitter.com/1bXsB352BP— Egypt MFA Spokesperson (@MfaEgypt) October 9, 2022
«Η Τουρκία εκβιάζοντας και ασκώντας πιέσεις σε λιβυκούς παράγοντες προσπάθησε να δημιουργήσει ένα νομικό τερατούργημα με το “μνημόνιο” του 2019», υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας, ενώ τόνισε πως είναι υποχρέωση της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα.
«Τρία χρόνια αργότερα, η Τουρκία επιδιώκει για άλλη μια φορά να εκμεταλλευτεί την ταραχώδη κατάσταση στη Λιβύη για να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου και να εγκαθιδρύσει μια περιφερειακή ηγεμονία», πρόσθεσε.
Η ελληνική διπλωματία εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η υπογραφή του «μνημονίου» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα καταγγέλθηκε σαφώς από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ιταλία και πολλές άλλες χώρες. «Η μόνη συνέπεια αυτής της πράξης είναι η περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Λιβύης», εκτίμησε.
Ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε ότι καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να παραχωρήσει στην Τουρκία δικαιώματα έρευνας σε περιοχές όπου δεν ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα. Όπως ανέφερε, η Ελλάδα και η Αίγυπτος με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας υπέγραψαν πριν από δύο χρόνια συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, η οποία δημιουργεί αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα και για τις δύο χώρες.
«Δεν διεκδικούμε τίποτα που δεν μας ανήκει. Σεβόμαστε πλήρως τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Δεν προβαίνουμε σε επιθετικές ενέργειες, ούτε υπονομεύουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα», υποστήριξε.
Υπενθύμισε δε ότι το «μνημόνιο» του 2019 καταγγέλθηκε διεθνώς ως παράνομο, άκυρο και ανύπαρκτο. Επιπλέον δεν επικυρώθηκε ποτέ από το Κοινοβούλιο της Λιβύης, αντιθέτως καταγγέλθηκε και από αυτό.
Turkey, by blackmailing, and applying pressure on Libyan actors has tried to establish a legal monstrosity, the 2019 "memorandum". This so-called "memorandum" was internationally denounced as illegal, invalid and non-existent (statement following mtg with 🇪🇬MFA S. Shoukry). pic.twitter.com/05rsGlQuLb
— Nikos Dendias (@NikosDendias) October 9, 2022
Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ακόμα την ανησυχία της Αθήνας για την κατάσταση στη Λιβύη. Η Ελλάδα, όπως ανέφερε, στηρίζει τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη διεξαγωγή εκλογών, βουλευτικών και προεδρικών, ενώ υπενθύμισε ότι έχει λάβει διάφορα μέτρα προκειμένου να στηρίξει τον λιβυκό λαό. «Πέρσι άνοιξε εκ νέου την πρεσβεία στην Τρίπολη, ενώ παρείχε απτή στήριξη, συμπεριλαμβανομένης της ανοικοδόμησης του λιμανιού της Βεγγάζης, χρηματοδοτώντας ανθρωπιστικά έργα στην Τρίπολη» είπε.
Σχετικά με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας τόνισε ότι δεν μπορεί να συνάψει οποιαδήποτε διεθνή συμφωνία με τρόπο που βλάπτει τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους. Και πρόσθεσε: «Η θητεία της κυβέρνησης της Τρίπολης έχει λήξει προ πολλού, οπότε δεν εκπροσωπεί τον λιβυκό λαό. Η εν λόγω κυβέρνηση δεν έχει καμία αρμοδιότητα να αναθεωρήσει ή να εφαρμόσει προηγούμενες συμφωνίες σχετικά με το μέλλον των εξωτερικών σχέσεων της Λιβύης».