Σε διπλωματικό συναγερμό έχει θέσει την Αθήνα η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για έρευνες και γεωτρήσεις στην ξηρά αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο. Το μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη στην Τρίπολη από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Η Ελλάδα παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Επίσης, διαμηνύεται πως η χώρα μας έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, «τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».
Υπενθυμίζεται ακόμα ότι έχει γίνει οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, «συμφωνία η οποία έχει συναφθεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας». «Η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή», προσθέτει η ελληνική διπλωματία.
Τέλος, επισημαίνεται ότι το τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο» του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. «Ως εκ τούτου, ουδείς έχει κανένα δικαίωμα να το επικαλείται. Οποιαδήποτε αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του εν λόγω “μνημονίου” θα είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και αναλόγως της βαρύτητας της, θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ», αναφέρεται.
Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνεται ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενημερώνει τους εταίρους και συμμάχους της για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.