Τις ενστάσεις που κατέθεσαν 12 από τους κατηγορούμενους στη δίκη της Χρυσής Αυγής, με… πρωτεργάτη τον Ηλία Κασιδιάρη, απέρριψε το δικαστήριο – η έφεση που αιτήθηκαν σήμερα να απορριφθεί ως απαράδεκτη ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Εφετών Στέλιο Κωσταρέλλο, ο οποίος ζητά μεγαλύτερες ποινές από αυτές που επιβλήθηκαν πρωτόδικα στη διευθυντική ομάδα και στους 5 που καταδικάστηκαν για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάραγκ.
Η υπόθεση βρίσκεται πλέον ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Η υπεράσπιση του Ηλία Κασιδιάρη είπε στο δικαστήριο πως η έφεση θα πρέπει να κριθεί απαράδεκτη, «καθώς στερείται ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας μη αναφέροντας συγκεκριμένα».
Λαμβάνοντας το λόγο ο ίδιος ο πρώην βουλευτής ανέφερε ότι καταδίκασε αμέσως τη δολοφονία Φύσσα. «Δεν είναι δική μου η δήλωση που αναφέρει ο κ. εισαγγελέας. Εγώ καταδίκασα το έγκλημα και στη Βουλή και σε δηλώσεις μου. Να κρίνει το δικαστήριο σας ηθικά απαράδεκτη την έφεση του κ. εισαγγελέα διότι βασίζεται σε ψεύδη που θα δούμε στη συνέχεια», ισχυρίστηκε.
Ο Στέλιος Κωσταρέλλος, αναπληρωτής εισαγγελέας στο πρώτο δικαστήριο, στο σκεπτικό του τονίζει ότι τα μέλη του διευθυντηρίου «ασκούσαν πλήρη κυριαρχία σε όλα τα εγκληματικά γεγονότα» που διέπραττε η Χρυσή Αυγή.
Με την ένσταση που κατέθεσε η πλευρά Κασιδιάρη συντάχθηκαν οι: Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Παναγιώταρος, Νίκος Παππάς, Ιωάννης Λαγός, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Γιώργος Γερμενης, ενώ ακολούθησαν και οι πέντε καταδικασθέντες για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αμπουζίντ Εμπάραγκ.
Μετά την απόρριψη της ένστασης που πρώτος έθεσε, ο Ηλίας Κασιδιάρης δήλωσε πως αρνείται και αποκρούει την κατηγορία, την οποία χαρακτήρισε «ανυπόστατη, αβάσιμη, κακόβουλη που προσβάλει την προσωπικότητά του και τους κανόνες Δικαίου».
Διαβάζοντας κείμενο που είχε προετοιμάσει, ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε σε «πολιτική διαχείριση ποινικής υπόθεσης» και υποστήριξε ότι στόχος τής είναι να πλήξει τις φωνές που θίγουν εθνικά θέματα.
Το λόγο έλαβε και ο Γιάννης Λαγός, ο όποιος διά της υπεράσπισης του ζήτησε και πάλι αναστολή εκτέλεσης της ποινής του. Αναφέροντας πως γνωρίζει ότι η αίτησή του θα απορριφθεί, ο κρατούμενος ευρωβουλευτής, χρησιμοποιώντας σημειώσεις που είχε, επανέλαβε τους ισχυρισμούς του περί πολιτικής δίκης.
Είπε επίσης πως οικειοθελώς παρέμεινε στο σπίτι του στις Βρυξέλλες μετά την καταδίκη του, ενώ θα μπορούσε και είχε διαφύγει. «Και οδηγήθηκα στις φυλακές Δομοκού, παρόλο που ζήτησα να πάω στον Κορυδαλλό ώστε να μπορώ να ασκώ τα καθήκοντα μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», πρόσθεσε.
Νωρίτερα, είχε απορριφθεί και η ένσταση ακυρότητας της κλήσης του Νίκου Μιχαλολιάκου, η οποία αν γινόταν δεκτή από το δικαστήριο θα οδηγούσε σε αναβολή της δίκης.
Ο αρχηγός της οργάνωσης νόησε πριν από μήνες από κορονοϊό και νοσηλεύθηκε σε ΜΕΘ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Από την αρχή επιδιώκει να υπάρξει αναβολή, ισχυριζόμενος ότι όταν του επιδόθηκε η κλήτευση νοσηλευόταν με απώλεια συνείδησης, οπτικές και ακουστικές ψευδαισθήσεις.
Η διαδικασία τελικά διακόπηκε για τις 7 Οκτωβρίου, οπότε και θα καταθέσει η Μάγδα Φύσσα την οποία κάλεσε στο βήμα η πρόεδρος. Η κατάθεση ωστόσο δεν μπορούσε να ξεκινήσει, καθώς δεν λειτουργούσαν τα μικρόφωνα.
Μετά τη διακοπή, και ενώ μεταφέρονταν οι Κασιδιάρης και Λαγός από τους αστυνομικούς, οι οπαδοί τους άρχισαν να χειροκροτούν. Ακαριαία η απέναντι πλευρά άρχισε να φωνάζει αντιφασιστικά συνθήματα.