Εκδήλωση μνήμης για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή διοργάνωσαν η Μητρόπολη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως και ο δήμος Φυλής στο δημαρχείο Άνω Λιοσίων. Η εκδήλωση είχε τίτλο «1922 -2022 ένας αιώνας προσφοράς των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στην πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας» και τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού κοινοβουλίου.
«Η Ελλάδα μπολιάστηκε κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά από τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Βουλής, σημειώνοντας ότι η ιστορία της χώρας μας είναι μια διαδοχή καταστροφών και θριάμβων. «Χάρη και στη συμβολή του μικρασιατικού ελληνισμού, η Ελλάδα κατάφερε να σηκώσει κεφάλι» υπογράμμισε ο κ. Τασούλας και αναφέρθηκε στη σημασία της μεγάλης ιδέας. «Η μεγάλη ιδέα δεν ήταν μια πρόσκαιρη πολιτική εξαγγελία. Δεν ήταν ένα σοβινιστικό κάλεσμα. Ήταν ένας γονιδιακός προσανατολισμός του ελληνισμού, ο οποίος τον έθρεψε, τον κράτησε όρθιο, ενωμένο και προσανατολισμένο». Θύμισε επίσης ότι η μεγάλη ιδέα δεν διατυπώθηκε από τον Ιωάννη Κωλέττη στην Εθνοσυνέλευση τον Ιανουάριο του 1844 αλλά πρόκειται για το μανιφέστο του Θεόδωρου Λάσκαρη του Α΄, το οποίο διατυπώθηκε στη Νίκαια της Βιθυνίας το 1204 κατά την ομιλία του στο λόγο του θρόνου. «Εκεί εξέφρασε το προανάκρουσμα της μεγάλης ιδέας και τότε γεννήθηκε η ελληνική συνείδηση της επανακτήσεως της Κωνσταντινούπολης», είπε ο πρόεδρος της Βουλής διαβάζοντας τα λόγια του Λάσκαρη: «και τις πατρίδες θα πάρουμε ξανά πίσω, που τις χάσαμε κάνοντας λάθη».
Αφού αναφέρθηκε στην απάντηση που έδωσε, κατά την ομιλία του στον ΟΗΕ, ο Ευάγγελος Αβέρωφ Τοσίτσας στον συνάδελφό του υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας το 1957, περί της νέας μεγάλης ιδέας του ελληνισμού με τα πρόσωπα της πολιτιστικής ακμής, της παγκόσμιας ακτινοβολίας και της προκοπής της Ελλάδας, όπως η Μαρία Κάλλας, ο Δημήτρης Μητρόπουλος, ο βαρύτονος Νίκος Μοσχονάς, ο τενόρος Κώστας Πασχάλης της όπερας του Μιλάνου κ.ά. ο κ. Τασούλας παραλλήλισε τη μεγάλη ιδέα του Ελευθερίου Βενιζέλου με το ισχύον Σύνταγμα. Όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος μιλούσε το 1928 από τη Θεσσαλονίκη για τη συγκρότηση ενός συγχρονισμένου κράτους «το οποίο εις μεν το εσωτερικό αποστολή έχει να υψώσει κάθε μέρα το ηθικό, το πνευματικό, το αξιακό και υλικό επίπεδο του λαού, εις δε το εξωτερικό να είναι στοιχείο ειρήνης και αρμονίας των εθνών. Αυτή τη συμπύκνωση της μεγάλης ιδέας, της καινούριας, της προκοπής στο εσωτερικό και μιας χώρας σημαιοφόρου υψηλών αξιών ειρήνης και ανθρώπινης αξιοπρέπειας στο εξωτερικό, προσπαθεί έκτοτε να υπηρετήσει η Ελλάδα και τα καταφέρνει», είπε ο πρόεδρος της Βουλής. «Αυτή η νέα μεγάλη ιδέα που περιέγραψε ο Βενιζέλος το 1928 περιέχεται στο 2ο άρθρο του ισχύοντος Συντάγματος της χώρας με ελάχιστη παραλλαγή: ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας και η Ελλάδα ακολουθώντας τους γενικά αναγνωρισμένους κανόνες του διεθνούς δικαίου επιδιώκει την εμπέδωση της ειρήνης, της δικαιοσύνης και την ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ των κρατών».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βουλής, χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, ενώ μίλησαν ο πρώην υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Απόστολος Δοξιάδης και ο αρχιμανδρίτης, Νικόδημος Αθανασίου, πρωτοσύγκελος της Ι. Μ. Αχαρνών & Πετρουπόλεως.