Εκδήλωση για την επέτειο των 100 χρόνων της Μικρασιατικής Καταστροφής πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ηρώο Πεσόντων, στο Λόφο του Φρουρίου Λάρισας, παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών της περιοχής, και μελών του Μικρασιατικού Συλλόγου Λάρισας.
Στο μήνυμα του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός για την επέτειο των 100 χρόνων επισήμανε, μεταξύ άλλων:
«Η μεγαλύτερη, διαχρονικά, συμφορά του ελληνισμού, ένα ανοιχτό τραύμα στη συλλογική μνήμη των απογόνων του μικρασιατικού ελληνισμού, αλλά και στη συνείδηση όλων των Ελλήνων. Επέτειος μνήμης που μας καλεί σε αναστοχασμό, αυτογνωσία, εθνική ομοψυχία. Υποκλινόμαστε στους Έλληνες της Μικράς Ασίας που με το ακατάβλητο, προοδευτικό πνεύμα, τη στέρεα παιδεία και την εργατικότητά τους, αποτέλεσαν δύναμη επιβίωσης, αναδημιουργίας και ανάπτυξης σε μια χειμαζόμενη, σχεδόν χρεοκοπημένη Ελλάδα. […] Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες επηρέασαν καθοριστικά τη διαμόρφωση μιας νέας ανθρωπογεωγραφίας και προσέφεραν τα μέγιστα στην οικοδόμηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους και στη διαμόρφωση της ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας. Όσο υπάρχει ιστορική μνήμη, υπάρχει ελπίδα».
Στις επετειακές εκδηλώσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την Ημέρα «Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος», που καθιέρωσε το ΠΑΣΟΚ το 1998, παρευρέθηκε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη. Σε σχετική δήλωσή της υπογράμμισε τα εξής, μεταξύ άλλων:
«Στρέφουμε το βλέμμα στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου, στα “ματωμένα χώματα”, και προσευχόμαστε για τις ηρωικές ψυχές που μαρτύρησαν βάναυσα, θύματα της ανελέητης Γενοκτονίας. […] Έναν ολόκληρο αιώνα από το μαρτυρικό 1922, το ανεπούλωτο τραύμα σφραγίζει το απαράγραπτο συλλογικό χρέος της Ρωμιοσύνης. Πολύ περισσότερο τώρα, που η τουρκική προκλητικότητα εντείνεται καθημερινά και καταπατά κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου. Αποτελεί κοινή αποστολή όλων μας, να αγωνιστούμε ενωμένοι για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας εις βάρος του Ελληνισμού. […] Οι χαμένες πατρίδες της Μικράς Ασίας δεν έσβησαν. Έγιναν αλησμόνητες».