Στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκε να δικαστεί ο 27χρονος που συνελήφθη για εμπλοκή στα επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας, εντός κι εκτός του πανεπιστημιακού κάμπους της πόλης. Στο ίδιο δικαστήριο παραπέμφθηκαν και οι δύο συλληφθέντες (24 και 21 ετών) για την ένταση χθες το απόγευμα στο ΑΠΘ, κατά τη διαμαρτυρία φοιτητών ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία.
Σε βάρος του 27χρονου, ο οποίος δεν φέρει φοιτητική ιδιότητα, ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για διατάραξη κοινής ειρήνης και βία κατά αστυνομικών υπαλλήλων (αντίσταση). Όσον αφορά στους άλλους δύο, όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για φοιτητές, ενώ διώκονται για διατάραξη κοινής ειρήνης και απείθεια.
Στο μεταξύ, ενόψει της μεταγωγής των τριών συλληφθέντων στον εισαγγελέα, μέλη φοιτητικών συλλόγων και αλληλέγγυοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης.
Υπενθυμίζεται ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ενώ ήταν σε εξέλιξη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου, η οποία σύμφωνα με τους διοργανωτές, είχε χιλιάδες θεατές.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας «Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022, ομάδα ατόμων με καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου, εκμεταλλευόμενη την παρουσία συγκεντρωμένου πλήθους κατά τη διάρκεια μουσικής εκδήλωσης – συναυλίας σε υπαίθριο χώρο του Α.Π.Θ. (γρασίδια Φιλοσοφικής Σχολής), αποσπάστηκε από αυτό και κινήθηκε αιφνιδιαστικά εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση με ρίψεις αντικειμένων (πέτρες) κατά αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν πλησίον του κτιρίου του Τμήματος Γεωπονίας, για την προστασία της κατασκευής της Βιβλιοθήκης.
Οι αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να αποκρούσουν την επίθεση, απώθησαν τους επιτιθέμενους με τη χρήση ενδεδειγμένων μέσων και τακτικών, οι οποίοι προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη ενσωματώθηκαν στα άτομα που παρακολουθούσαν την εκδήλωση. Η ανωτέρω απώθηση πραγματοποιήθηκε σε απόσταση από το χώρο της συναυλίας, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις δεν κινήθηκαν εναντίον των ατόμων που την παρακολουθούσαν και δεν έγινε χρήση χημικών από αυτές στο χώρο της συναυλίας».
Με την εκδοχή της αστυνομίας διαφωνούν οι φοιτητές αλλά και θεατές της συναυλίας που με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζουν ότι η χρήση των χημικών ήταν αναίτια και ότι εξαιτίας της κινδύνευσαν πολλά άτομα ανάμεσα τους και παιδιά καθώς δημιουργήθηκε πανικός και δεν υπήρχε η δυνατότητα να απομακρυνθούν με ασφάλεια λόγω του μεγάλου αριθμού των παρευρισκομένων.
Να σημειωθεί τέλος ότι τα επεισόδια συνεχίστηκαν έξω από το ΑΠΘ και πιο συγκριμένα στην Καμάρα η οποία μετατράπηκε σε πεδίο μάχης.
Χαρακτηριστικό της έντασης των επεισοδίων είναι ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε την «Αύρα», το ειδικό όχημα ρίψης νερού για να απωθήσει τους νεαρούς οι οποίοι διέκοψαν την κυκλοφορία στην οδό Εγνατία τοποθετώντας κάδους απορριμμάτων.