Σύσταση για αυστηρό έλεγχο της πρόσβασης των επισκεπτών μόνο στις επιτρεπόμενες ζώνες γύρω από το Ναυάγιο Ζακύνθου, γίνεται από το υπουργείο Τουρισμού προς όλες τις κατευθύνσεις, μετά την πτώση υλικών από τα βράχια της παραλίας στη θάλασσα, κατά τη διάρκεια του σεισμού των 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Εξάλλου μετά από αυτή τη σεισμική δόνηση και μέχρι τις 11:16, σημειώθηκαν ακόμα επτά σεισμοί στην περιοχή, οπότε τίθεται θέμα ασφαλείας των επισκεπτών.
Όπως είπε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης «ο σεισμός είναι μια περιοχή στην οποία υπάρχει ένα ρήγμα μεγάλο δυτικά της Κεφαλονιάς, στο νότιο τμήμα είχαμε τον σεισμό και είναι το σημείο που βυθίζεται η πλάκα». Ωστόσο μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι «προς το παρόν δεν βλέπουμε μετανάστευση επικέντρων στο ρήγμα του Ληξουρίου» εκτιμώντας πως «το φαινόμενο θα λήξει εδώ με κάποιον αριθμό μετασεισμών που δεν θα γίνονται αισθητοί καθώς θα σημειώνονται στη θάλασσα».
Την απόφαση του υπουργείου Τουρισμού που ελήφθη μετά από σύσκεψη της Επιτροπής Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου, τη συμμετοχή του διευθυντή του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα, και του δημάρχου Ζακύνθου Νικήτα Αρετάκη, αναμένεται να ακολουθήσουν οι αποφάσεις των συναρμόδιων Αρχών και της Πολιτικής Προστασίας για την επικαιροποίηση των μέτρων με στόχο την ασφάλεια των επισκεπτών.
Η ξεναγός Bozena Bielesz που κατέγραψε ό,τι συνέβη στο Ναυάγιο μετά τον σεισμό μίλησε στο protothema.gr τονίζοντας «Να ξεκαθαρίσουμε πως η πτώση δεν έγινε στην παραλία. Στην παραλία δεν έπεσε ούτε ένα χαλίκι. Ό,τι βλέπετε σε βίντεο και φωτογραφίες είναι ανοιχτά της θάλασσας από την δεξιά πλευρά όπως είναι τα βράχια. Δεν έπεσε βράχος, πέτρες και χαλίκια έπεσαν γι’ αυτό δημιουργήθηκε όλο αυτό το λευκό σύννεφο. Εγώ μαζί με κόσμος βρισκόμασταν εκείνη την ώρα στην παραλία. Κουνηθήκαμε και αμέσως καταλάβαμε τι συμβαίνει. Όσοι ήμασταν καθιστοί καταλάβαμε».