Την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ίμβρο, επισκέπτεται από τις 17 Αυγούστου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τον επίσκοπο Ιλίου Ραφαήλ, βοηθό του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μ. Βρετανίας, καθώς και κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες του από το Φανάρι.
Στο λιμάνι τον υποδέχθηκαν οι μητροπολίτες Μοσχονησίων Κύριλλος, Μύρων Χρυσόστομος και Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος, καθώς και πλήθος συμπατριωτών του, πολλά Ιμβριωτόπουλα που του πρόσφεραν μπουκέτα με αγριολούλουδα του νησιού, αλλά και φίλοι της Ίμβρου. Στη συνέχεια ο Πατριάρχης προσκύνησε στον Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας, όπου πριν από 61 χρόνια, στις 13 Αυγούστου 1961, χειροτονήθηκε διάκονος από τον τότε μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου και γέροντά του, μακαριστό Μελίτωνα Χατζή.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας παρέστη στην παρουσίαση του βιβλίου Τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος μέσα από τις αρχαίες πηγές της φιλολόγου Ευαγγελίας Ασανάκη-Χριστοφορίδου, η οποία πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίων Θεοδώρων.
Ο Παναγιώτατος στον σύντομο χαιρετισμό του συνεχάρη την ερευνήτρια, αλλά και όλους όσοι με τις μελέτες και την έρευνά τους αναδεικνύουν την ιστορία και τις παραδόσεις της Ίμβρου.
Το πρωί της Πέμπτης, συνοδευόμενος από τον μητροπολίτη Κύριλλο, επισκέφθηκε τον έπαρχο και τον δήμαρχο της νήσου, ενώ το απόγευμα, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίων Θεοδώρων, εγκαινίασε την έκθεση που διοργάνωσε η Αγιορειτική Εστία με φωτογραφίες του Νίκου Κουκή με τίτλο «Άγιον Όρος. Βίος της ερήμου».
Στην ομιλία του κατά την τελετή των εγκαινίων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Ιερομόναχο Βαρθολομαίο Κουτλουμουσιανό τον Ίμβριο (με αφορμή τη συμπλήρωση 250 ετών από τη γέννησή του), αλλά και στη σχέση της Ίμβρου με το Άγιον Όρος:
[…] Το Άγιον Όρος αποτελεί σάρκα εκ της σαρκός της Εκκλησίας, τόπο αγιασμού και αγιότητος, προσευχής και ασκητικών αγώνων, πλήρους αφιερώσεως εις το «εν, ου εστι χρεία», ζωντανή μαρτυρία της εσχατολογικής ορμής της ζωής της Εκκλησίας. Με βάση αυτά τα βιώματα, ο Βαρθολομαίος κατέστη κήρυκας της μεταμορφωτικής δυνάμεως του Ευαγγελίου και της εν Χριστώ και κατά Χριστόν παιδείας μέσα στον κόσμο. Η Έκθεση υπενθυμίζει έμμεσα τις στενές σχέσεις της Ίμβρου με το Άγιον Όρος, σύμβολο των οποίων αποτελεί ο Βαρθολομαίος Κουτλουμουσιανός. Τα αγιορείτικα μετόχια προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες και στήριξη στην Ίμβρο και τους Ιμβρίους, είχαν καθοριστική συμβολή στην πνευματική, εκπαιδευτική και οικονομική ζωή και ανάπτυξη του νησιού μας. Συνέβαλλαν στην πνευματική ζωή, έδιναν εργασία και εισόδημα στους κατοίκους, οι οποίοι καλλιεργούσαν τα κτήματα των μετοχίων, στήριζαν τους εν ανάγκαις, ενίσχυαν το ορθόδοξο φρόνημα του λαού και την αντοχή του απέναντι στις δυσκολίες. Στο μετόχι των Ταξιαρχών στο Γλυκύ, λειτούργησε και το πρώτο σχολείο της Ίμβρου, το οποίο σηματοδοτεί καμπή στην πνευματική της ιστορία. […]