Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε σήμερα την πρόταση που έκανε ο Γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες για αποστρατικοποίηση της περιοχής γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα έκανε τον σταθμό «πιο ευάλωτο».
Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, που είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης, κατελήφθη από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις τον Μάρτιο, λίγες μέρες αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία για να συμμετάσχουν στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» όπως την αποκαλεί.
Οι φόβοι για την ασφάλεια του σταθμού και τους κινδύνους ενός πιθανού ατυχήματος παρόμοιου με της Φουκουσίμα έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, αφότου τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία, κατηγορεί η μία την άλλη ότι βάλλει με πυρά κατά των εγκαταστάσεων του σταθμού.
Ο Γκουτέρες ο οποίος πραγματοποιεί επί του παρόντος επίσκεψη στην Ουκρανία, νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχε ζητήσει την αποχώρηση του στρατιωτικού προσωπικού και του οπλισμού από τον πυρηνικό σταθμό για να υπάρξει «μια ασφαλής περίμετρος αποστρατικοποίησης».
Ο Ιβάν Νετσάγιεφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ότι η πρόταση είναι «απαράδεκτη» για την Μόσχα.
Παράλληλα κατηγόρησε το Κίεβο ότι οργανώνει προκλήσεις όπως τις χαρακτήρισε και ότι είναι ανίκανο να ελέγξει τις εθνικιστικές ένοπλες ομάδες.
«Αυτός είναι ο κύριος λόγος που οι προτάσεις (για αποστρατικοποίηση) είναι απαράδεκτες» δήλωσε ο Νετσάγιεφ, προσθέτοντας ότι «η υιοθέτησή τους μπορεί να κάνει τον πυρηνικό σταθμό ακόμη πιο ευάλωτο».
Ο Ζελένσκι ζητά από τον ΟΗΕ να εγγυηθεί την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια
Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποδεχόμενος σήμερα στο Λβιβ τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να «εγγυηθούν την ασφάλεια» του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.
Οι εγκαταστάσεις του σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έχουν καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό και το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει στόχος βομβαρδισμών.
Σε ανάρτησή του στο Telegram ο Ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε «τη σκόπιμη τρομοκρατία» εκ μέρους της Ρωσίας, η οποία «θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για όλο τον κόσμο». «Ο ΟΗΕ πρέπει επομένως να εγγυηθεί την ασφάλεια αυτών των στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεων, την αποστρατιωτικοποίησή τους και την πλήρη απελευθέρωσή τους από τον ρωσικό στρατό», πρόσθεσε.
Σύμφωνα πάντα με την ανάρτηση του Ουκρανού προέδρου, στη συζήτηση που είχε με τον Γκουτέρες συμφωνήθηκε να συνεχιστεί ο συντονισμός για την υλοποίηση του προγράμματος εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών.
Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς στον πυρηνικό σταθμό. Το Κίεβο υποστηρίζει επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποθηκεύουν βαρύ οπλισμό στη Ζαπορίζια και χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις για να πλήττουν τις ουκρανικές θέσεις. Διαβεβαιώνει επίσης ότι οι Ρώσοι βάλλουν εναντίον του σταθμού με σκοπό να κατηγορήσουν την Ουκρανία για τους βομβαρδισμούς αυτούς. Η Ρωσία διαψεύδει τους ισχυρισμούς αυτούς και δηλώνει ότι στις εγκαταστάσεις υπάρχουν μόνο μονάδες που έχουν αναλάβει την ασφάλειά τους. Κατηγορεί με τη σειρά της το Κίεβο ότι σχεδιάζει μια «προβοκάτσια» με την ευκαιρία της επίσκεψης του Γκουτέρες στην Ουκρανία.
Η Μόσχα «υπενθυμίζει» ότι είναι πυρηνική υπερδύναμη
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι η Μόσχα θα κάνει χρήση του πυρηνικού της οπλοστασίου μόνο σε «συνθήκες έκτακτης ανάγκης» και ότι δεν έχει συμφέρον να έρθει σε απευθείας αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.
Μιλώντας κατά την ενημέρωση του Τύπου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ιβάν Νετσάεφ δήλωσε ότι τα πυρηνικά όπλα θα χρησιμοποιηθούν ως μέτρο «απάντησης».
Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα «δεν χρειάζεται» να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής της εκστρατείας στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας «απόλυτα ψεύδη» εικασίες μέσων ενημέρωσης ότι η Μόσχα ίσως αναπτύξει πυρηνικά ή χημικά όπλα στη σύγκρουση.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ