Στη Νίκαια –την παλιά Κοκκινιά, που μετονομάστηκε προς τιμή των προσφύγων– τα ξημερώματα της 17ης Αυγούστου 1944 ξεκίνησε να γράφεται η αιματοβαμμένη σελίδα της πόλης. Περίπου 3.000 Γερμανοί και Έλληνες ταγματασφαλίτες έπιασαν στον ύπνο τους κατοίκους, οι οποίοι μέχρι τις 8 το πρωί ήταν συγκεντρωμένοι στην Πλατεία της Οσίας Ξένης.
Οι κουκουλοφόροι περιφέρονταν ανάμεσα σε χωρισμένες πεντάδες και διάλεγαν ποιον θα στείλουν στο θάνατο. Άλλους τους έψαχναν μέσα στα σπίτια.
Σε κοντινή απόσταση, στην περίφημη Μάντρα, στήθηκαν τα εκτελεστικά αποσπάσματα, ενώ στη συνέχεια τα μυδράλια «θέρισαν» και τους ίδιους τους κουκουλοφόρους που είχαν πέσει πάνω στα πτώματα και έψαχναν για πολύτιμα αντικείμενα. Η αυλαία έπεσε στις 6 το απόγευμα, με το ξεδιάλεγμα 8.000 ομήρων, από τους οποίους οι 1.800 φορτώθηκαν και στάλθηκαν στα κολαστήρια της Γερμανίας. Η πόλη μύριζε το αίμα των τουλάχιστον 148 νεκρών.
Φέτος συμπληρώθηκαν 78 χρόνια από την ημέρα της θυσίας στο Μπλόκο της Κοκκινιάς. Σε μια σεμνή τελετή ο Δήμος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη τίμησε τα θύματα. «Η πόλη μας, μια πόλη που γεννήθηκε από τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, οφείλει να τιμά τη μνήμη των αγωνιστών της», τόνισε ο δήμαρχος Γιώργος Ιωακειμίδης.
Από τη μεριά του ο υπεύθυνος του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Νίκαιας-Ρέντη Αλέξανδρος Στεφανίδης, ανέφερε: «Για μας λοιπόν η Διαμάντω Κουμπάκη, ο Κώστας Περιβόλας, ο Αποστόλης Χατζηβασιλείου και τόσοι άλλοι εκτελεσμένοι, δεν είναι και δεν μπορεί να είναι απλά πρόσωπα σε εικονοστάσια αγίων, αλλά το αίμα και η ψυχή των ανθρώπων αυτής της πόλης, του κόσμου που παλεύει να αντεπεξέλθει αξιοπρεπώς στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.
»Η σκυτάλη του αγώνα αναπόφευκτα περνάει σε μας, να κρατήσουμε τη μνήμη των εκτελεσμένων του Μπλόκου ζωντανή. Το χρωστάμε στα θύματα του ναζισμού και του φασισμού σε όλο τον κόσμο, το χρωστάμε στις επόμενες γενιές, αντιστεκόμαστε συνειδητά στην όποια επιχείρηση κοινωνικής αμνησίας, ελπίζοντας η βαριά κληρονομιά του παρελθόντος να μετατραπεί σε εφαλτήριο ενός καλύτερου μέλλοντος».
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση από τον πατέρα Αθανάσιο του ναού του Αγίου Νικολάου και τον πατέρα Παντελεήμονα του ναού της Οσίας Ξένης, πραγματοποιήθηκαν τα «Τιμητικά Στεφανώματα» στην πόλη, στα σημεία που έγιναν μάχες και υπήρξαν θύματα κατά το Μπλόκο της Κοκκινιάς.
Μεταξύ αυτών που κατέθεσαν στεφάνι ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού Θοδωρής Μακρίδης, στην Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου (Αγίου Νικολάου).
Το προσεχές διάστημα να ανακοινωθεί το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων, που περιλαμβάνει το 40ήμερο μνημόσυνο των εκτελεσμένων του Μπλόκου (21-24 Σεπτεμβρίου).