Λέγεται ότι από αυτό το μέλι έφαγαν οι Μύριοι του Ξενοφώντα και… μέθυσαν. Όταν όμως συνήλθαν ένιωσαν πολύ δυνατοί, με ανανεωμένες τις σωματικές τους δυνάμεις. Το ζαντόμελον (ή παλαλόν μέλ’) παράγεται κυρίως στη Ματσούκα, στα Σούρμενα και στο Βατούμ, εκεί δηλαδή όπου φύεται η αζαλέα η ποντική (τσιφίν) και το ροδόδεντρο το ποντικό (κομάρ’).
Οι μελισσοκόμοι φροντίζουν να καταστρέφουν νωρίς τα κίτρινα και με βαριά μυρωδιά άνθη της αζαλέας, τα οποία, όπως και τα φύλλα της, είναι δηλητηριώδη για τα ζώα.
Η κύρια τοξική ουσία που προκαλεί δηλητηρίαση –με βασικά συμπτώματα την υπερέκκριση σιέλων, τις αναγούλες, τη διάρροια, τους πόνους, τους σπασμούς, την υπερδιέγερση και τη φαγούρα–, είναι το διτερπένιο ακετυλο-ανδρομεδόλη. Τα συμπτώματα αρχίζουν 4-6 ώρες μετά την κατανάλωση και διαρκούν αρκετές ημέρες· η ουσία του μελιού είναι επιβεβαιωμένο ότι προκαλεί ακόμα και το θάνατο σε υψηλές συγκεντρώσεις.
Πρόσφατο… θύμα είναι ένα αρκουδάκι που διασώθηκε την Πέμπτη στην επαρχία Ντούζτζε της βορειοδυτικής Τουρκίας – στα τουρκικά το ζαντόμελον λέγεται deli bal. Το ζώο διακρίνεται σε βίντεο να παραπατάει, να βγάζει ασυνήθιστους ήχους και να ξαπλώνει με την κοιλιά στην καρότσα ενός φορτηγού.
https://youtu.be/3thh_zIVBEo
Ο κτηνίατρος στον οποίο μεταφέρθηκε έδωσε θεραπευτική αγωγή και πιθανότατα θα επιστρέψει στη φύση τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα το υπουργείο Γεωργίας της Τουρκίας κάλεσε χρήστες του Twitter να προτείνουν ένα όνομα για το αρκουδάκι.
Düzce’de bitkin halde bulunan yavru boz ayımızın sağlık durumu iyi, ekiplerimiz tedavisine devam ediyor. @milliparklar
Balın dozunu kaçıran sevimli “kızımıza” bir isim verelim, adıyla yaşasın😊 💬 pic.twitter.com/dZsI2FcsIw
— T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı (@TCTarim) August 11, 2022