Παρά το… δημοσιογραφικό κλισέ που θέλει τον Αύγουστο να μην παράγονται ειδήσεις, πολιτικές αναταράξεις προκαλούν οι χθεσινές δίδυμες παραιτήσεις, του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα.
Και οι δύο βρέθηκαν στο επίκεντρο δημοσιευμάτων και δημοσιογραφικής έρευνας για τις υποκλοπές και το κακόβουλο λογισμικό.
Κυβερνητικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι ο Γρηγόρης Γεωργιάδης στοχοποιήθηκε επανειλημμένα προκειμένου να πληγεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εξεταστική επιτροπή ζητά ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έχει ήδη καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο για την απόπειρας παρακολούθηση του δικού του τηλεφώνου, την οποία εντόπισε η αρμόδια υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου καθώς τότε ήταν ευρωβουλευτής.
Το αίτημα για εξεταστική επιτροπή φέρεται να στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, η Πολιτική Γραμματεία του οποίου συνεδριάζει σήμερα.
Θετική εμφανίζεται η κυβέρνηση, η οποία διά του Γιάννη Οικονόμου είπε ότι «επιδιώκει την απόλυτη αποσαφήνιση των συγκεκριμένων ζητημάτων διαχρονικά και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας».
Βέβαια το Μαξίμου αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή με το κακόβουλο λογισμικό παρακολουθήσεων Predator. Σύμφωνα όμως με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, το οποίο βασίζεται σε έρευνα των Reporters United, ο Γρηγόρης Δημητριάδης συνδέεται τόσο με το Predator όσο και με εταιρείες που εμπορεύονται ανάλογο λογισμικό στην Ελλάδα.
Ο τέως γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού έχει ήδη στραφεί νομικά με αγωγές κατά των δημοσιογράφων και των μέσων που έκαναν τις αποκαλύψεις, υποστηρίζοντας ότι ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες.
Αναφορικά με την παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ, αυτή έγινε «λόγω των λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων». Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ωστόσο ότι πρόκειται για νόμιμη επισύνδεση, η οποία έγινε κατόπιν εισαγγελικής άδειας, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου στο οποίο υπάγεται η ΕΥΠ, «διαφορετικά η κατάληξη θα ήταν διαφορετική».
Προκαταρκτικές έρευνες από τη Δικαιοσύνη
Τριπλή έρευνα την οποία έχουν «χρεωθεί» διαφορετικοί εισαγγελικοί λειτουργοί έχει ξεκινήσει η Δικαιοσύνη για τις παρακολουθήσεις, σύμφωνα με το news247.gr.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχει ήδη σχηματίσει δύο διαφορετικές δικογραφίες.
Κάθε μία αφορά στις καταγγελίες στις οποίες έχουν προχωρήσει τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης, όσο και ο Θανάσης Κουκάκης, μιας και την 1η Ιουνίου 2020 η ΕΥΠ είχε καταθέσει αίτημα για άρση του απορρήτου στο κινητό του δημοσιογράφου, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας.
Την πρώτη υπόθεση, η οποία περιλαμβάνει μήνυση για απόπειρα παρακολούθησης, τη χειρίζεται ο Κώστας Σπυρόπουλος. Η δεύτερη είναι στα χέρια του Γιώργου Νούλη.
Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Παρασκευή, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος αποφάσισε να ξεκινήσει μία τρίτη έρευνα η οποία σχετίζεται με άκρως απόρρητα έγγραφα που προέκυψαν από τις παρακολουθήσεις και τα οποία κατέληξαν στα χέρια ατόμων που δεν σχετίζονται με την ΕΥΠ.
Μάλιστα, έχει δοθεί τέτοια βαρύτητα –για λόγους εθνικής ασφάλειας, όπως επισημάνθηκε– στο πώς τα έγγραφα έφτασαν στους ίδιους τους καταγγέλλοντες, που την έρευνα έχει αναλάβει ο ίδιος ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός.