Λίγες πέτρες, σπασμένα κεραμίδια και χώμα από τη γη της Μικράς Ασίας, και συγκεκριμένα από τα ξακουστά Βουρλά και από τον γκρεμισμένο ναό του Αγίου Γεωργίου του Ορφανού, μία από τις πρώτες εκκλησίες που αναγέρθηκαν στη μικρασιατική πόλη από τους κατατρεγμένους Έλληνες της Πελοποννήσου, υπάρχουν στα θεμέλια του μνημείου που τοποθετήθηκε στο Βαθύ της Σάμου για τους ξεριζωμένους Έλληνες της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Το μνημείο που δημιούργησε ο γλύπτης Γεώργιος Παλαμάρης, και είναι μια αναπαράσταση της καταστροφής της Σμύρνης την οποία φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Μανώλης Μαντάς, βρίσκεται στον Πλάτανο στη συνοικία των Προσφυγικών.
Τα αποκαλυπτήρια έγιναν την περασμένη Παρασκευή σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, μιας και φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το έργο ανέλαβε ο Δήμος Ανατολικής Σάμου σε συνεργασία με την Ένωση Μικρασιατών Σάμου.
«Πλατεία Μικρασιατών θα ονομάζεται από εδώ και στο εξής αυτή η πλατεία», δήλωσε ο δήμαρχος Γιώργος Στάντζος. Στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη ενότητας σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις που πρέπει να λαμβάνονται, «για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας», ενώ υπενθύμισε τις μεγάλες αξίες και την πίστη που εμφύσησαν οι πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο.
Στο διωγμό από τη Μικρασία και στο πώς οι πρόσφυγες ξεκίνησαν να γράφουν μια νέα σελίδα στις ζωές τους στη Σάμο πλέον, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Σάμου Άννα Ψαρά-Ασβεστά.
Για τις ψυχές των Μικρασιατών προσφύγων επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών Ευσέβιος, ενώ η τελετή έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.