Γλώσσαν νωμάν
(«Με τη γλώσσα “πολιτεύσου”»
Σιμωνίδης ο Κείος, 556-468 πΧ)
Τον Σεπτέμβρη, 15-18, θα μας βρείτε στο Παλέρμο της Σικελίας, στο 5ο Διεθνές Συνέδριο Δημιουργικής Γραφής. Το συνέδριο θα αναφερθεί στην επιδραστικότητα της δημιουργικής γραφής στη φιλολογία, στο θεατρικό σύγγραμμα, στην παιδική λογοτεχνία, στη στιχουργική, στη διασκευή νοημάτων, στη δημοσιογραφία, στην πεζογραφία, στις μεταφράσεις, αλλά και στους συσχετισμούς αυτής με τις επιστήμες της ψυχολογίας, των μαθηματικών, των ακαδημαϊκών εργασιών, της τεχνολογίας κ.ά.
Ανάμεσα σε δεκάδες επιστήμονες, εισηγητές και επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο, θα μετρήσουμε τα μπόγια μας, σε μια πρωτότυπη συνεργασία την οποία προέτρεψε ο ομότιμος καθηγητής ΝΕ Ιστορίας του ΑΠΘ, Κώστας Φωτιάδης.
Ψυχές του συνεδρίου, η επιστημοσύνη και το ευφυές πάθος των καθηγητών νεοελληνικής λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κ.κ. Τζίνας Καλογήρου και Τριαντάφυλλου Κωτόπουλου. Σπάνιοι promoters της ελληνικής γραμματείας και σύγχρονοι κοινωνιστές της.
Στις 15-18 Σεπτέμβρη λοιπόν, στο Παλέρμο, θα μπιζάρουμε την εισήγηση της Σοφίας Ιακωβίδου, αντεπιστέλλοντος μέλους του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης, η οποία ενώπιον αλλόθροων –πλην φιλόξενων– πολιτισμών θα μεθερμηνεύσει τα της Ρωμιολαλιάς του Πόντου δειγματίζοντας τους ιδιωματικούς εξάντες της λογοτεχνίας της.
Περήφανα δικιά μας η Σοφία, περήφανα «δικιά μας» και η συμμετοχή της. Της Αργατίας μας δηλαδή.
Η αγουρομάνα Έλλενων και τοπογράφος μηχανικός Σοφία, καιρό τώρα ζώστηκε εργαλεία, μεράκια και χρεόγραφα της γενιάς της μετρώντας γαίες Κτενίδη, ισοϋψή Διαμαντίδη και κληροδοσίες προγόνων της, κινώντας για τα κολχόζ και τους αναδασμούς του πανανθρώπινου πολιτισμού.
Όπως οι συνεδρίες του Παλέρμου, φερειπείν.
Η Καρσλήσα στην καταγωγή Σοφία, νεοφώτιστη πολίτης μιας ομοταξίας που αναρωτιέται σαστισμένη πώς γίνεται να λαχταράει κάτι που δεν γνώρισε, ρυμοτόμησε τον δικό της Πόντο, πιστοποιώντας τον άρτιο και οικοδομήσιμο μαχαλά στους φράγκικους ανάμεσα. Οιστρηλατημένη να τον καυχηθεί σε πολύγλωττα βασίλεια, ανυπόμονη να τον μοιραστεί με κόνσουλους του κόσμου όλου, μα και πρόθυμη να μαγευτεί από αλλόγλωσσες συνταγές λόγου, να κοινωνήσει εξωτικά αρτύματα της τέχνης του, να πλοηγήσει αλλά και να πλοηγηθεί από πρωτονοτάριους της Terra incognita.
Εμείς, ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης, στο παρακάθ’ πολιτισμών του Παλέρμου θα κατευοδώσουμε την ηχώ των λίκνων μας, λύνοντας το σόκορο του ταρσανά, λευτερώνοντας την Αργώ της Σοφίας στις ποντοποριές της.
Στο συνέδριο του Παλέρμου, βεγγέρα αλληλεγγύης ανάμεσα σε ξενοχωρείτες, θα συνοδέψουμε σαν πρωτάκι στο σχολείο την έλλογη Μνήμη μας με μία μόνο συμβουλή:
Αν θέλει να την ερωτευτούν ξενοχωρείτ’, πρέπει πρώτα να τους ερωτευτεί εκείνη.
Ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης στηρίζει λόγω και έργω την παρουσία της Σοφίας Ιακωβίδου στο 5ο Διεθνές Συνέδριο για τη Δημιουργική Γραφή στο Παλέρμο της Σικελίας, σαν μια προτροπή στα δεκάδες σωματεία των μεταπροσφυγικών γενεών να κοιτάξουν έξω από τις αυλές με τις πλαστικές καρέκλες και την τσίκνα των σουβλακοπανηγύρεων.
Στα ζούμωτρα του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, στις πινακωτές του διακαδημαϊκού socializing και των γεωπολιτικών trends.
Στα Παλέρμα, στα Παρίσια, στις Βαρκελώνες και στα Βερολίνα.
Εκεί να επενδύσουν το εθελοντικό τους κεφάλαιο και τους οικονομικούς τους πόρους τα εκατοντάδες –κατ’ αρίθμηση των Ομοσπονδιών τους– σωματεία Ποντίων στην Ελλάδα.
Δεκάδες χιλιάδες ευρώ και εργατοώρες κατασπαταλώνται από τα κοινά του ποντιακού ελληνισμού σε καλλιτεχνικά πατάρια και φιέστες ψυχαγωγικού ευδαιμονισμού – άκριτα, επιπόλαια, αφελέστατα, αυτοκαταστροφικά.
Ως πότε με τις «πολιτιστικές εκδηλώσεις» εσωστρέφειας, άλλοθι παραγοντισμού, προσχήματα ψυχαγωγικών ευδαιμονισμών και προλογισμού ρακοκατανύξεων;
Ας αναλογιστούμε σε πόσα διεθνή συνέδρια θα μπορούσαν να ’χαν στεγαστεί δίκια πολιτισμού και γραμματείας Ελλήνων, σε πόσες εκδόσεις, σε πόσες μεταφράσεις, σε πόσες υποτροφίες, σε πόσα ντοκιμαντέρ, σε πόσες συλλογές, σε πόσες εκθέσεις, σε πόσα μνημεία, σε πόσα κτήρια, σε πόσες ψηφιοποιήσεις, σε πόσες εν γένει επενδύσεις –πλην εργοδοσίας καλλιτεχνών– θα ’χαν ορμητήρια, αν κυριαρχούσε ο ορθολογισμός στη διαχείριση πόρων των υπερπεντακοσίων –κατά δήλωσή τους– πολιτισμικών σωματείων των Ποντίων;
Πόσο πιο σοβαρή στα δημόσια φόρα και πολιτικά podium θα ’ταν η εικόνα των μεταπροσφυγικών σωματείων στην Ελλάδα, αν τα πρόσοδά τους επενδύονταν στην πραγματική τέχνη, στην επιστημοσύνη, στην έρευνα, στις νέες τεχνολογίες, στη metadata εποχή, στις εξωστρεφείς πραγματείες, στο σύγχρονο lobbying, στην επιχορήγηση σπουδών και στην επιδίωξη ρεαλιστικού πολιτεύεσθαι;
Ο ΣΠΝ θα γυρεύει επικονιαστές σαν τη Σοφία Ιακωβίδου και ξέφωτα σαν του Παλέρμου, τάμα στις πολιτικές του υποχρεώσεις, γραμμάτιο στην παρακαταθήκη του Τραπεζούντιου φιλόσοφου Βησσαρίωνα Γραμματικού. Εκ Πόντου προπάτορα και εν Νυρεμβέργη συμπολίτη…
Νυρεμβέργη, μέσαγμαν Χορτοθέρ’