Το ηχηρό μήνυμα ότι 100 χρόνια μετά το τραγικό γεγονός της Μικρασιατικής Καταστροφής συνεχίζουν να διατηρούν άσβεστη στο βάθος του χρόνου τη φλόγα της μνήμης για τις αλησμόνητες πατρίδες, έστειλαν με το ψήφισμά τους οι νέοι και οι νέες που συμμετείχαν στο 24ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων.
Όπως σημειώνουν, αποτελεί χρέος τους η διάσωση όλων των ιερών κειμηλίων και ηθών, τα οποία οι πρώτες γενιές μετέφεραν από τις τρισχιλιόχρονες κοιτίδες πολιτισμού της Ανατολής στη μητέρα Ελλάδα.
Στο ψήφισμά τους οι νέοι του Συναπαντήματος τονίζουν ακόμα ότι ο αγώνας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού από όλο τον σύγχρονο κόσμο αποτελεί μέγιστο χρέος και δικαίωση προς τους άταφος νεκρούς, και ζητούν τη δημιουργία μόνιμης και διαρκούς διακομματικής επιτροπής στη Βουλή των Ελλήνων για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της καθ’ ημάς Ανατολής.
Τέλος, καταδικάζουν την έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, και καλούν την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας να συμφιλιωθεί με το αναγνωρισμένο Διεθνές Δίκαιο και με το ιστορικό της παρελθόν, αποφεύγοντας τη συστηματική διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων.
Το ψήφισμα του 24ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων είναι το εξής:
«Εμείς νέοι και νέες, εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων από ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό, ως αδιάσπαστο μέρος του συνόλου του ελληνισμού, ανταμώσαμε για 24η χρονιά εδώ, στο φιλόξενο όρος Βέρμιο, στο ανιστορημένο σύμβολο του Πόντου όπου πάλλεται η ψυχή του ποντιακού ελληνισμού, το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά, υπό τη σκέπη της μητέρας όλων των Ποντίων, της Σουμελιώτισσας.
»Στις 15, 16 και 17 Ιουλίου 2022, στο πλαίσιο του 24ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, έχοντας στο επίκεντρο την επέτειο της εκατονταετίας από τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που η πολιτεία και οι ειδικοί επιτάσσουν –με μάσκες και αντισηπτικά–, παρακολουθήσαμε εισηγήσεις με θεματολογία σχετική με ιστορικά γεγονότα και την τρέχουσα επικαιρότητα, συμμετείχαμε σε ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα γνωρίζοντας τους φιλόξενους χώρους του Ιερού Προσκυνήματος, ταξιδέψαμε νοητά στις αλησμόνητες πατρίδες μέσα από τα μουσικά δρώμενα, συζητήσαμε για την προσφορά του Μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου Αποστολίδη, πάλαι ποτέ ηγουμένου της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά, τιμώντας τη μνήμη του, αναπτύξαμε στοιχεία της πλούσιας παράδοσης του Πόντου μέσα από τις βιωματικές ενότητες των παιχνιδιών, της ενδυμασίας, της διαλέκτου και της γαστρονομίας, ενώ ανταλλάξαμε απόψεις και προβληματισμούς.
»Εκφράζοντας τη στήριξή μας στο πολυσχιδές επιτελούμενο έργο της “Παναγίας Σουμελά”, καταλήξαμε ομόφωνα στα εξής:
100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή
»Η ανάδειξη της συμπλήρωσης ενός αιώνος από τα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής, τον ξεριζωμό και την μαρτυρική έξοδο των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου, αποτελεί ένδειξη της αντίστασης ενάντια στη λήθη. Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα πως εκατό χρόνια μετά, είμαστε εδώ και συνεχίζουμε. Η φλόγα της μνήμης διατηρείται άσβεστη στο βάθος του χρόνου μέσα από την ενθύμηση των αλησμόνητων πατρίδων του Ευξείνου Πόντου, των δυτικών παραλίων και της ανατολικής Μικράς Ασίας, της Καππαδοκίας, της Προποντίδας και της Θράκης. Αποτελεί χρέος μας η διάσωση όλων εκείνων των ιερών κειμηλίων και ηθών που οι πρώτες γενιές μετέφεραν από τις τρισχιλιόχρονες κοιτίδες πολισμού της Ανατολής στη μητέρα Ελλάδα, διά πυρός και σιδήρου, όταν διακόπηκε βίαια με αίμα η παρουσία του ελληνισμού στα χώματα της Μικρασίας. Εμείς ως Ελληνόπουλα ποντιακής καταγωγής τέταρτης και πέμπτης γενιάς θεωρούμε βαθύτατο χρέος μας προς την ιστορία, τη μεταλαμπάδευση όλων αυτών των παρακαταθηκών αλλά και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, για τη σφυρηλάτηση της εθνικής μας συνείδησης, ως σημαία προς τους αγέννητους Έλληνες.
Διεθνοποίηση και αναγνώριση της Γενοκτονίας
»Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες του 20ού αιώνα, και ο αγώνας για την αναγνώρισή της από όλο τον σύγχρονο κόσμο αποτελεί μέγιστο χρέος και δικαίωση προς τους άταφος νεκρούς. Ζητούμε τη δημιουργία μόνιμης διαρκούς διακομματικής επιτροπής στη Βουλή των Ελλήνων, για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της καθ’ ημάς Ανατολής.
»Είναι επιτακτική η ένταξη του –βαρύτατης σημασίας– αυτού ζητήματος στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, για τη διατράνωση του αγώνα όλων ημών των νέων για την επίσημη αναγνώριση του εγκλήματος αυτού από όλες τις χώρες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους διεθνείς οργανισμούς.
Προκλητικότητα της Τουρκίας
»Εμείς τα Ελληνόπουλα ποντιακής καταγωγής που μας στερήθηκε βίαια το δικαίωμα να κατοικούμε στην ιστορική μας πατρίδα, καταδικάζουμε την έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των συνθηκών ειρήνης αποτελούν αναθεωρητικές και επιζήμιες τακτικές για τις σχέσεις των κρατών, που οδηγούν εξ αντικειμένου προς την απομάκρυνση από το διάλογο με τον σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο και τις αρχές που τον διέπουν. Καλούμε την πολιτική ηγεσία της γειτονικής μας χώρας να συμφιλιωθεί με το αναγνωρισμένο Διεθνές Δίκαιο και με το ιστορικό της παρελθόν, αποφεύγοντας τη συστηματική διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων».
Μνημόσυνο και κατάθεση στεφάνων
»Με τη συμμετοχή των νέων στη Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό της Παναγίας Σουμελά και στο μνημόσυνο για τους πεσόντες μάρτυρες του Πόντου και της Μικράς Ασίας που ακολούθησε, ξεκίνησε η Κυριακή 17 Ιουλίου, τρίτη μέρα του 24ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων.
»Στη συνέχεια εψάλη τρισάγιο στη μνήμη των κτιτόρων της μονής της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο, Φίλωνα Κτενίδη και Παναγιώτη Τανιμανίδη, καθώς και του αρχιμανδρίτη Αμβροσίου Σουμελιώτη, ο οποίος έφερε την ιερά και θαυματουργή εικόνα από τον Πόντο στην Ελλάδα. Το τρισάγιο έγινε στους τρεις τάφους, από τον ηγούμενο της μονής της Παναγίας Σουμελά και πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Αθηναγόρα. Στους τρεις τάφους νέοι και νέες, που συμμετέχουν για πρώτη φορά στο Συναπάντημα, κατέθεσαν στεφάνια. Η τελετή έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.
Η τελετή λήξης
»Οι νέοι και οι νέες μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στην αίθουσα εκδηλώσεων της μονής, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης του 24ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων.
»Αρχικά διάβασε το ψήφισμα ο Χαράλαμπος Φανιάδης, μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Συναπαντήματος, για να ακολουθήσει ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του μακαριστού μητροπολίτη Παύλου.
»Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος Αντώνης Οραήλογλου, που ήταν προσκεκλημένος στο Συναπάντημα, ο οποίος σημείωσε ότι η εκδήλωση “σηματοδοτεί ότι οι απόγονοι των Ποντίων, των Μικρασιατών και των Θρακών ενωμένοι μπορούμε να μεγαλουργήσουμε και να πετύχουμε πολλά πράγματα”.
»Ο Αντώνης Οραήλογλου αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από κοινού από Πόντιους, Μικρασιάτες και Θράκες, οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους, για να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους. “Σε αυτήν την προσπάθεια θέλουμε τη νεολαία. Εσείς οι νέοι είστε πιο δυνατοί, πιο μορφωμένοι. Εμείς οι μεγαλύτεροι έχουμε εμπειρία, την οποία θα αποκτήσετε και εσείς μετά από λίγα χρόνια. Έχουμε να κάνουμε πάρα πολλά και ενωμένοι θα κάνουμε ακόμα περισσότερα”.
»Κλείνοντας, σημείωσε: “θα βάλω στόχο, προκειμένου να κάνουμε και εμείς οι Μικρασιάτες ένα τέτοιο συναπάντημα. Η ιστορία έδειξε ότι, όποτε είμαστε ενωμένοι, πετύχαμε πολλά πράγματα”.
»Η τελετή λήξης του 24ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων ολοκληρώθηκε με τιμητικές διακρίσεις που δόθηκαν σε εκπροσώπους συλλόγων.
»Οι νέοι και οι νέες μεταφέρθηκαν στη συνέχεια μπροστά από τον ιερό ναό της Παναγίας Σουμελά, όπου σχημάτισαν με τα σώματά τους το μήνυμα “100 χρόνια Μικρά Ασία”. Άλλωστε, το φετινό Συναπάντημα ήταν αφιερωμένο στα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
»Μετά την αναμνηστική φωτογραφία πιάστηκαν χέρι-χέρι και χόρεψαν δύο αποχαιρετιστήριους χορούς σε ρυθμούς τίκ’».
- Αποστολή στο Βέρμιο: Ρωμανός Κοντογιαννίδης (ρεπορτάζ) – Φίλιππος Φασούλας (φωτογραφίες και βίντεο).
- Το pontosnews.gr ήταν χορηγός επικοινωνίας στο 24ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων.