Αν και μέρες τώρα η ύπαρξή του είναι γνωστή, δεν υπάρχει άνθρωπος που περνάει από τη συμβολή των λεωφόρων Ικάρου και Ηροδότου, στη Νέα Αλικαρνασσό του Ηρακλείου Κρήτης και δεν κοιτάει με θαυμασμό το γκράφιτι με τη Μικρασιάτισσα μάνα που παίρνει το δρόμο της προσφυγιάς κρατώντας το ένα παιδί στην αγκαλιά και έχοντας το άλλο δίπλα της.
Είναι η Μικρασιάτισσα που έφυγε από την Αλικαρνασσό της Μικράς Ασίας, μαζί με τους άλλους πρόσφυγες και μετά από κακουχίες κατάφερε να φτάσει στην Κρήτη, στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται η Νέα Αλικαρνασσός.
Το γκράφιτι που βρίσκεται σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της περιοχής, αποτελεί πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Αρτεμισία» και φιλοτεχνήθηκε από τον Σπύρο Ζαχαρόπουλο.
«Η εικόνας αυτής της μάνας είναι η εικόνα κάθε μάνας που συνδέθηκε με τη μικρασιατική καταστροφή. Είναι φοβισμένη και θλιμμένη, πίσω της έχει τον τόπο που αφήνει -την πατρίδα της- και μπροστά της τον τόπο στον οποίο ήρθε. Ο Σπύρος Ζαχαρόπουλος που επιμελήθηκε μετά από πρόσκληση του Συλλόγου το γκράφιτι έφτιαξε πίσω από τη μάνα και τα παιδιά της ένα σκηνικό από την Παλιά Αλικαρνασσό. Φαίνεται ο Άγιος Νικόλαος, το Κάστρο της Αλικαρνασσού και τα σπίτια της περιοχής. Το σημείο δε που κοιτάει είναι η Νέα Αλικαρνασσός, η καινούργια της πατρίδα, εκεί που εγκαταστάθηκε», δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Ελένη Ασπετάκη στην ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ Ουρανία Μωραΐτη.
«Είμαστε δεμένοι με τις αναμνήσεις των προγόνων μας αλλά και με τις ρίζες μας. Το ενδιαφέρον είναι ότι με αυτό τον τόπο και ό,τι κουβαλάει, συνδέθηκαν όχι μόνο άνθρωποι που είχαν μικρασιατική καταγωγή, αλλά και άνθρωποι που εγκαταστάθηκαν εδώ και ήρθαν σε επαφή με το μικρασιάτικο στοιχείο. Άνθρωποι που δέχθηκαν την επιρροή αυτή και την υιοθέτησαν στην καθημερινότητά τους» σημείωσε η Ελένη Ασπετάκη.
Τα έθιμα από την Μικρά Ασία που έφεραν οι πρόγονοί τους από την πατρίδα τους, πρόσθεσε, διατηρούνται σε μεγάλο βαθμό μέχρι και σήμερα.