Το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι προετοιμασμένο να αντιδρά όταν ένα μέλος όπως η Τουρκία δεν είναι πλέον αξιόπιστο, έγραψε ο Νταγκ Μπάντοου, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Cato και πρώην ειδικός σύμβουλος του Ρόναλντ Ρίγκαν.
Η Άγκυρα τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι δεν είναι με τη Δύση, σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, και εάν η χώρα είχε υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ σήμερα, θα είχε απορριφθεί κατηγορηματικά.
«Οι ΗΠΑ θα έπρεπε να είχαν παραδώσει τον έλεγχο της συμμαχίας στους Ευρωπαίους εδώ και πολύ καιρό. οι οποίοι δείχνουν αποφασισμένοι βασίζονται στις ΗΠΑ, ακόμη και μετά το σοκ και την οργή τους για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», έγραψε ο αναλυτής. «Όσο η Ουάσιγκτον βασίζεται στο ΝΑΤΟ, είναι σημαντικό τα μέλη να παραμείνουν προσηλωμένα στη δυτική συμμαχία. Και η Τουρκία δεν είναι».
Η πιο πρόσφατη συζήτηση για τη θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ ξεκίνησε τον Μάιο, όταν η Άγκυρα αποπειράθηκε να μπλοκάρει τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Τα τελευταία 20 περίπου χρόνια, ο Ερντογάν, «έσπασε την ισχύ του στρατού με νομοθετικά τεχνάσματα και αθέμιτα μέσα. Όση ανεξαρτησία απέμενε στις ένοπλες δυνάμεις εξαφανίστηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016», είπε ο έγραψε ο Νταγκ Μπάντοου.
Ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος όπως «Ο Αδόλφος Χίτλερ χρησιμοποίησε τη φωτιά του Ράιχσταγκ του 1933: Ως μια ευκαιρία για να τιμωρήσει πολιτικούς αντιπάλους και επικριτές. Δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι απολύθηκαν, τους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα ή φυλακίστηκαν. Αφορμή για αυτό το κύμα συλλήψεων και φίμωσης είναι λίγο-πολύ η κριτική απέναντι στον Ερντογάν και ως αιτιολόγηση χρησιμοποιείται να έχουν μια μακρινή σχέση» με το θρησκευτικό κίνημα του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν», είπε.
Ο αναλυτής τόνισε ότι η κοινή γνώμη στην Τουρκία δεν ευνοεί τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επικαλούμενος μια έρευνα του PEW 2019 που αποκάλυψε ότι το ευνοϊκό κλίμα προς τις ΗΠΑ ήταν μόλις 20%.
Επιπλέον, δημοσκόπηση του Μαρτίου έδειξε ότι σχεδόν η μισή χώρα κατηγορεί τις ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανά, με σχεδόν το 8% να λέει την Ουκρανία και μόνο το ένα τρίτο να δείχνει τη Μόσχα.
«Για χρόνια, η Ουάσιγκτον έχει συσσωρεύσει στρατιωτικούς συμμάχους όπως οι άνθρωποι προσθέτουν φίλους στο Facebook. Με την Τουρκία, οι ΗΠΑ θα πρέπει να κινηθούν προς την αντίστροφη κατεύθυνση», καταλήγει ο αναλυτής.