Η Τουρκία προσπαθεί να παρουσιάσει τον εαυτό της ως θύμα της «τρομοκρατίας», ενώ είναι η ίδια που ασκεί κρατική βία και τρομοκρατία εναντίον των Κούρδων, από τους οποίους έχει στερήσει βασικά δικαιώματα, όπως αυτό της εκπαίδευσης στη μητρική γλώσσα, της επιλογής κουρδικών ονομάτων, της ελευθερίας της έκφρασης, κ.ά.
Μάλιστα, όσες χώρες υποδέχονται τα θύματα της κρατικής τρομοκρατίας, ανθρώπους που φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν, ανθρώπους που διώκονται γι’ αυτό που είναι και όχι γιατί διέπραξαν κάποιο έγκλημα, δέχονται τα πυρά του τουρκικού κράτους και της τουρκικής κυβέρνησης και κατηγορούνται ότι «στηρίζουν την τρομοκρατία».
Με αυτό το επιχείρημα η Τουρκία εκβίασε ανοιχτά τη Σουηδία και τη Φινλανδία, υποχρεώνοντας αυτές τις δημοκρατικές χώρες να γίνουν συνένοχες στο έγκλημα που διαπράττει σε βάρος του κουρδικού λαού, για να αποσύρει το βέτο και να μπορέσουν να καταθέσουν αίτηση συμμετοχής στο ΝΑΤΟ.
Τις ίδιες κατηγορίες εκτοξεύει η Τουρκία εναντίον της Ελλάδας, ότι δηλαδή φιλοξενεί και εκπαιδεύει «τρομοκράτες στο στρατόπεδο του Λαυρίου», εννοώντας τον καταυλισμό πραγματικών προσφύγων, στον οποίο φιλοξενούνται κυρίως Κούρδοι από τη Συρία. Κατέφυγαν εκεί γιατί διώκονται από τα παρακλάδια του ISIS και των τζιχαντιστών στους ανά τη χώρα προσφυγικούς καταυλισμούς όπου λειτουργεί το «δίκαιο» του ισχυρού.
Το αξιοπερίεργο είναι ότι τις ίδιες κατηγορίες εκτοξεύει και εναντίον των ΗΠΑ, επειδή οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεργάζονται με τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF) –βασική συνιστώσα είναι οι Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG) που αποτελούνται από Κούρδους–, για την εξουδετέρωση του ISIS στις περιοχές ανατολικά του Ευφράτη.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ βρήκαν στο πρόσωπο των Κούρδων μαχητών του YPG το μόνο αξιόμαχο σώμα που ήταν σε θέση να νικήσει τους τζιχαντιστές του ISIS όταν αυτό είχε καταλάβει περισσότερο από το 50% της επικράτειας της Συρίας.
Οι Κούρδοι ήταν αυτοί που με τη βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ κατάφεραν την πρώτη νίκη εναντίον του ISIS στο ηρωικό Κομπάνι – έκτοτε η συνεργασία ΗΠΑ και SDF/YPG οδήγησε στην ήττα το Ισλαμικό Κράτος, με την κατάληψη της Ράκας, της οιονεί πρωτεύουσας, καθώς και άλλων σημαντικών πόλεων που ήταν υπό τον τζιχαντιστικό έλεγχο.
Σήμερα η συνεργασία συνεχίζεται, αφού υπάρχουν χιλιάδες τζιχαντιστές του ISIS σε πυρήνες εν υπνώσει στο σύνολο της επικράτειας της Συρίας, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να αποτελούν σοβαρή απειλή.
Αυτό καταγγέλλει η Τουρκία, το δίπολο ΗΠΑ – SDF/YPG εναντίον του ISIS, ενώ την ίδια στιγμή είναι ο βασικός υποστηρικτής αυτής της εξαιρετικά επικίνδυνης τρομοκρατικής οργάνωσης.
Πρόσφατη απόδειξη της στενής σχέσης Τουρκίας-ISIS είναι η περίπτωση του ηγέτη της οργάνωσης Μάχερ αλ-Αγκάλ (Maher al-Agal), ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή των Ηνωμένων Πολιτειών με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο κατεχόμενο από την Τουρκία Αφρίν. Είναι ο τρίτος ο ηγέτης του ISIS –μετά τον αλ-Μπαγκντάντι και τον αλ–Κουρέσι– που σκοτώθηκε σε «ασφαλή ζώνη» που δημιούργησε γι’ αυτούς το τουρκικό κράτος κοντά στα σύνορά του.
Ο αλ-Αγκάλ ήταν ο σχεδιαστής και ο ιθύνων νους των βομβιστικών επιθέσεων που έκανε το ISIS εναντίον Κούρδων νέων στο Σουρούτς και εναντίον Γερμανών τουριστών στο Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο ηγέτης του ISIS σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης την Τρίτη 12 Ιουλίου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM), διευκρινίζεται ότι επρόκειτο για επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους κοντά στην πόλη Τζιντίρες (Γίνδαρος) του Αφρίν, 11 χλμ από τα τουρκικά σύνορα. Αναφέρθηκε επίσης ότι ένα υψηλόβαθμο μέλος του ISIS τραυματίστηκε σοβαρά..
Το θέμα ήταν εξαιρετικά σοβαρό, γι’ αυτό ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η επίθεση «εξάλειψε έναν βασικό τρομοκράτη από το πεδίο και μείωσε σημαντικά την ικανότητα του ISIS να σχεδιάζει, να χρηματοδοτεί και να διεξάγει τις επιχειρήσεις του στην περιοχή».
Το δεύτερο ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι ο Μάχερ αλ-Αγκάλ κινούνταν ελεύθερα σε περιοχή που είναι υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του τουρκικού στρατού και της ΜΙΤ.
Σημειώνεται ότι τα εδάφη που κατέχει παρανόμως η Τουρκία στη βόρεια και ανατολική Συρία είναι «ασφαλείς ζώνες» για συμμορίες τζιχαντιστών και ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το ISIS και η Αλ Κάιντα – Αλ Νούσρα. Εκεί, σε περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα, οργανώνονται οι συμμορίες που προστατεύονται από το τουρκικό κράτος και από εκεί σχεδιάζουν πολλές τρομοκρατικές ενέργειες και επιθέσεις εναντίον των Κούρδων και των Αράβων.
Μάλιστα, ο θάνατος του τελευταίου ηγέτη του ISIS, αποκρυπτογραφεί αυτή τη βρόμικη σχέση μεταξύ ISIS και Τουρκίας.
Μερικές λεπτομέρειες που καταδεικνύουν την άμεση εμπλοκή της Τουρκίας στην ισλαμική τρομοκρατία:
Ο αλ-Αγκάλ, ο οποίος κατέφυγε στην Τουρκία μετά την εισβολή του τουρκικού στρατού στο Γκιρε-Σπι, επέστρεψε στη συνέχεια στις τουρκοκρατούμενες περιοχές της Συρίας. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημείωσε ότι είχε εγκατασταθεί στο Αφρίν, το οποίο είναι υπό τουρκική κατοχή, από το 2020. Με έδρα το Αφρίν ταξίδευε στην Τουρκία και στην επίσης τουρκοκρατούμενη αλ Μπαμπ, χρησιμοποιώντας τα «νομιμοποιητικά» έγγραφα και τις εγκαταστάσεις που του παρείχε το τουρκικό κράτος.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι κατείχε «Δελτίο Ταυτότητας Τοπικής Συνέλευσης του Αφρίν», το οποίο εκδόθηκε για τον αρχηγό του ISIS στο Αφρίν. Όμως, επειδή ήταν σεσημασμένος και διεθνώς καταζητούμενος, άλλαξε το όνομά του σε «Χαλίντ Σουμπάιχ» και έτσι τέθηκε υπό προστασία. Άλλωστε είναι γνωστό ότι με τα πλαστά έγγραφα που δίνει στα μέλη της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης η Τουρκία τούς επιτρέπει να ζουν άνετα τόσο στην ίδια τη χώρα όσο και στα κατεχόμενα εδάφη της Συρίας.
Όμως το θέμα έχει προϊστορία!
Πριν από την επιχείρηση που είχε ως στόχο τον Μάχερ αλ-Αγκάλ οι ΗΠΑ είχαν πραγματοποιήσει και άλλες ανάλογες επιχειρήσεις κατά ηγετών του ISIS. Όλοι σκοτώθηκαν στις τουρκοκρατούμενες περιοχές και κοντά στη τουρκοσυριακή μεθόριο.
Ο πρώτος αρχηγός του ISIS, ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, σκοτώθηκε σε επιδρομή τον Οκτώβριο του 2019 σε ένα σπίτι στο χωριό Μπαρίσα, δίπλα από τα σύνορα της Τουρκίας και περίπου 4 χλμ από τη σημαντική και στρατηγική συνοριακή πόλη Ρεϊχανλί της Αντιόχειας (Τουρκία).
Ο διάδοχος του Αλ Μπαγκντάντι, ο Χασίμι ελ Κουρεΐσι (Haşimi El Kureyşi), σκοτώθηκε επίσης σε επιχείρηση που πραγματοποίησε ο Διεθνής Συνασπισμός κατά του ISIS σε συνεργασία με τις SDF τον περασμένο Φεβρουάριο, στο Άτμε που βρίσκεται κι αυτό σε απόσταση μόλις 4χλμ από την τουρκική πόλη Ρεϊχανλί.
Ποιος στηρίζει λοιπόν την τρομοκρατία;