Παρά την αντίθετη εφετειακή απόφαση, το Α’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι η Μυρτώ Παπαδομιχελάκη, η οποία βιάστηκε και ξυλοκοπήθηκε στην Πάρο το 2012, δικαιούται αποζημίωση από το Δημόσιο. Η 23χρονη κοπέλα είναι ανάπηρη ενώ για την υπόθεση έχει καταδικαστεί ο Πακιστανός Αχμέτ Βακάς, ο οποίος βρισκόταν στην Ελλάδα χωρίς έγγραφα.
Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών είχε κρίνει ότι δεν υπάρχει δικαίωμα αποζημίωσης λόγω πράξεων και παραλείψεων της ΕΛΑΣ, οι οποίες αφορούν στην παράνομη είσοδο του δράστη στη χώρα μας.
Η μητέρα της Μυρτώς, ως δικαστική συμπαραστάτρια, διεκδικούσε το ποσό των 200.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης. Επίσης, διεκδίκησε την καταβολή 2.978 ευρώ κάθε μήνα εφ’ όρου ζωής.
Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, όπως και το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, απέρριψε την αγωγή κρίνοντας ότι δεν «υπάρχουν παραλείψεις των οργάνων του ελληνικού Δημοσίου που να βρίσκονται σε αιτιώδη συνάφεια» με τον βαρύτατο τραυματισμό της νεαρής κοπέλας.
Όμως το Α’ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι υπάρχει «αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της παράνομης παραλείψεως των αστυνομικών οργάνων να άρουν την παράνομη κατάσταση που προκλήθηκε από την παράνομη είσοδο και παραμονή επί μακρόν στη χώρα υπηκόου τρίτης χώρας και του επιζήμιου αποτελέσματος (της προσβολής υγείας ή σώματος) τρίτου» και «δεν αίρεται ο αιτιώδης σύνδεσμος εκ του ότι παρεμβάλλεται η εγκληματική ενέργεια του αλλοδαπού».
Μάλιστα, υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι: «Όσο τα αστυνομικά όργανα παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους και δεν εκδίδουν κατ’ ενάσκηση της δεσμίας αρμοδιότητάς τους πράξη απελάσεως ή μετά τις 26/1/2011 πράξη επιστροφής για τους παρανόμως διαμένοντες, δημιουργείται η βεβαιότητα σε όποιον αλλοδαπό εισήλθε λάθρα, διαμένει παρανόμως στη χώρα και επιθυμεί να συμπεριφερθεί παρανόμως και να προσβάλει κάποιο έννομο αγαθό ότι ποτέ δεν θα τιμωρηθεί, αφού η ταυτότητά του δεν είναι γνωστή στις ελληνικές Αρχές ούτε έχουν ληφθεί τα δακτυλικά αποτυπώματά του».