Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Σρι Λάνκα λίγες ώρες μετά τη φυγή του προέδρου της, Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα, στις Μαλβίδες, από όπου και αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα την παραίτησή του. Μεταβατικός πρόεδρος αναμένεται να εκλεγεί από το κοινοβούλιο, στις 20 Ιουλίου.
Ο Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα είχε προαναγγείλει την παραίτησή του από το περασμένο Σάββατο, οπότε και πλήθος διαδηλωτών είχε εισβάλει στην κατοικία του, διαμαρτυρόμενο για τη βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση που πλήτει τη χώρα, με τον πληθωρισμό του περασμένου μήνα να φθάνει το 54,6% και να αναμένεται να ανεβεί ακόμη ψηλότερα.
Η πολιτική δυναστεία των Ρατζαπάξα κυριάρχησε στα πολιτικά πράγματα της Σρι Λάνκα από το 2000 ως τον Απρίλιο του 2022, οπότε και αυξήθηκαν άρδην οι διαδηλώσεις των πολιτών λόγω των τεράστιων ελλείψεων καυσίμων και τροφίμων.
Σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στη χώρα.
Σε αυτή την αντιμετώπιση μετέχει η αστυνομία, η οποία επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας επ αόριστον στη δυτική επαρχία –περιλαμβάνει την πρωτεύουσα Κολόμπο– με σκοπό να περιοριστούν οι διαδηλώσεις.
Από την πλευρά τους, οι διαδηλωτές «απάντησαν» σε αυτή την απαγόρευση· συγκεντρώθηκαν μπροστά από το γραφείο του πρωθυπουργού, όπου και οι δυνάμεις της τάξης έκαναν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να τους εμποδίσουν να εισβάλουν σε αυτό.
Η κατάσταση στη Σρι Λάνκα
Την πιο σοβαρή πολιτική και οικονομική κρίση από την ανεξαρτησία της το 1948 βιώνει η Σρι Λάνκα, και απαντάται σε γεγονότα όπως τα ελάχιστα δολάρια που διαθέτει για τις εισαγωγές καυσίμων, την κήρυξη για πρώτη φορά στην ιστορία της, στάσης πληρωμών στο εξωτερικό της χρέος ύψους 51 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τον πληθωρισμό που τον περασμένο μήνα έφθασε το 54,6%, το κλείσιμο σχολείων, δημοσίων υπηρεσιών και ιδιωτικών επιχειρήσεων για την εξοικονόμηση καυσίμων.
Όσο για το που αποδίδεται η τρέχουσα κρίση, κυρίως στην πανδημία του νέου κορονοϊού, που έπληξε τον τουριστικό τομέα και μηδένισε τα εμβάσματα των μεταναστών στο εξωτερικό.
Σαν να μην έφταναν αυτά, οι περικοπές φόρων που προώθησαν οι Ρατζαπάξα άνοιξαν μεγάλη τρύπα στα έσοδα του κράτους, ενώ η απαγόρευση των χημικών λιπασμάτων έπληξε επίσης τον πρωτογενή τομέα, προτού αρθεί.
Οι συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προκειμένου να συναφθεί δανειακή συμφωνία δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν παρά αργότερα εφέτος ή στις αρχές της νέας χρονιάς, γεγονός που ώθησε την κυβέρνηση να ζητήσει περισσότερη βοήθεια από τη γειτονική Ινδία και από την Κίνα.