Στις ακτές της Βιθυνίας, στον κόλπο της Προποντίδας, χτίστηκε από τους Μιλήσιους. Η Κίος, επίνειο της Προύσας και ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο, ακόμα και όταν πέρασε στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων υπήρξε ένα σπουδαίο λιμάνι ναυπήγησης. Το 1919 ο πληθυσμός της πόλης ήταν σχεδόν 5.000, στη συντριπτική πλειοψηφία Έλληνες, οι οποίοι μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή δημιούργησαν τη Νέα Κίο στην Αργολίδα.
Ακριβώς 100 χρόνια μετά το 1922 –το οποίο σηματοδότησε τη βίαιη διακοπή της ελληνικής παρουσίας στην καθ’ ημάς Ανατολή–, εκατοντάδες ήταν αυτοί που παρακολούθησαν στη Νέα Κίο το 1ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών, Ποντιακών και Ανατολικοθρακιώτικων Χορών· η μουσική, οι κινήσεις και οι φορεσιές έγιναν όχημα για ένα ταξίδι στις αλησμόνητες πατρίδες, το σαββατοκύριακο 2 και 3 Ιουλίου.
Το φεστιβάλ διοργανώθηκε από τον Μορφωτικό Σύλλογο Νέας Κίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, υπό την αιγίδα του ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Η εκτίμηση είναι ότι το φετινό είναι το πρώτο βήμα που έγινε ώστε να δημιουργηθεί ένας θεσμός στην αργολική πόλη.
Χορούς από τη Μικρασία, τον Πόντο, την Καππαδοκία, την Ερυθραία και την Ανατολική Ρωμυλία παρουσίασαν οι:
- Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης «Οι φίλοι της παράδοσης».
- Σύλλογος Σμυρναίων Μικρασιατών Ελευθερίου-Κορδελιού «Η Αγία Φωτεινή».
- Σύλλογος Ποντίων Επταμύλων Σερρών «Οι Ακρίτες».
- Σύλλογος Αρκάδων Ηλιούπολης.
- Χορευτικό Συγκρότημα Μητρόπολης Περιστερίου.
- Σύλλογος προστασίας και ανάδειξης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς Πραστού Αγ. Παντελεήμονα και Τσακωνιάς «Πραστός α χώρα νάμου».
- Λαογραφικός Όμιλος Ορχομενού Βοιωτίας.
- Χορευτικός Σύλλογος Άργους «Άνθεμα».
- Πνευματικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ωρωπού.
- Χορευτικός Σύλλογος Αργολίδας Δ. Επιδαύρου.
- Πολιτιστικός Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Ορφέας»
- Χορευτικό εργαστήρι Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Κίου Αργολίδας.
Επίσης στο φεστιβάλ, όπως και στις δύο ημέρες του γλεντιού, συμμετείχαν οι μουσικοί: Ηλίας Μαυρίκης, Λάζαρος Ακριβόπουλος, Αποστόλης Βαγγελάκης, Παναγιώτης Κωνσταντινίδης, Ορέστης Μαυρόπουλος και Μαριάνθη Λιουδάκη.
Όμως, σημαντικό αποτύπωμα άφησαν και οι παράλληλες δράσεις, όπως η Ημερίδα Μνήμης και Γνωριμίας στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Κίου, κατά την οποία ο κάθε σύλλογος παρουσίασε τη δράση του. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην ιστορία της Νέας Κίου, από τον Κώστα Χρυσικό, εκπρόσωπο του Τοπικού Συμβουλίου.
Ακόμα έγιναν ξεναγήσεις στο Λασκαρίδειο Λαογραφικό Μουσείο. Εκεί όλη τη χρονιά θα εκτίθεται αρχειακό και φωτογραφικό υλικό του αείμνηστου δημοσιογράφου Γιώργου Αντωνίου.