Έξι εκατομμύρια νέοι θα αποφασίσουν για το εάν θα συνεχιστεί η διακυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τρίτη δεκαετία ή αν θα επιλέξουν κάτι που δεν γνώρισαν ποτέ στη ζωή τους: την Τουρκία υπό διαφορετικό ηγέτη.
Λιγότερο από 12 μήνες πριν από τις σημαντικότερες ίσως εκλογές στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, η πλειοψηφία των νέων απαιτεί αλλαγή, θεωρώντας όμως την αντιπολίτευση ανήμπορη να βελτιώσει την κατάσταση στην αγορά εργασίας, την εκπαίδευση και την ελευθερία του λόγου.
Η νεολαία θα είναι καθοριστική στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2023, καθώς αποτελεί το 12% του εκλογικού σώματος.
Πρόκειται για μια δύσκολη δοκιμασία για τον Τούρκο πρόεδρο και το AKP, σύμφωνα με Τούρκους δημοσκόπους.
Ο Ερντογάν κίνησε μια κοσμική κοινωνία προς ισλαμιστική κατεύθυνση, μετέτρεψε την Τουρκία σε περιφερειακή στρατιωτική δύναμη και χρησιμοποίησε τα δικαστήρια για να καταστείλει τη διαφωνία. Τώρα αντιμετωπίζει μια δύσκολη εκλογική μάχη, κυρίως λόγω των δικών του ανορθόδοξων οικονομικών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων των επιτοκίων που οδήγησαν τη λίρα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Ο Μουράτ Γκεζίτσι, επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Gezici, είπε ότι οι νέοι ψηφοφόροι είναι γενικά ενοχλημένοι με την κυβέρνηση, αλλά δεν δεσμεύονται από μια συγκεκριμένη ιδεολογία και δεν εμπιστεύονται πλήρως την αντιπολίτευση.
Οι δημοσκοπήσεις του δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι της «Γενιάς Ζ», ηλικίας 18-25 ετών, αντιτίθενται σθεναρά στην καταστολή του τρόπου ζωής, της ελευθερίας έκφρασης και των μέσων ενημέρωσης. «Το 80% αυτής της γενιάς δεν θα ψηφίσει ΑΚΡ», είπε.
«Οι νέοι θέλουν αλλαγή», είπε ο Μεχμέτ Αλί Κουλάτ, πρόεδρος της MAK Consulting, η έρευνα του οποίου δείχνει ότι το 70% των νέων ηλικίας 18-29 ετών υποστηρίζει την αντιπολίτευση.
Είπε ότι οι νεότεροι ψηφοφόροι τείνουν να συγκρίνουν τις οικονομικές τους προοπτικές με ξένους ομολόγους τους, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ψηφοφόροι εξετάζουν περισσότερο τις επενδύσεις σε υποδομές όπως δρόμους και νοσοκομεία.
Συνεντεύξεις με πολίτες ηλικίας 18-23 ετών, από την Κωνσταντινούπολη μέχρι την κεντρική Ανατολία, δείχνουν ότι η δικαιοσύνη, η μετανάστευση, η αξιοκρατία στην αγορά εργασίας και οι διαφανείς οικονομικές πολιτικές είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
«Δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένη με την απόφασή μου, αλλά νομίζω ότι θα διαλέξω τη λιγότερο κακή επιλογή και θα υποστηρίξω την αντιπολίτευση», είπε χαρακτηριστικά μια φοιτήτρια Ιστορίας στην Κωνσταντινούπολη.
Οι δημοσκοπήσεις αλλάζουν, αλλά προς το παρόν προμηνύουν ότι ο Ερντογάν θα χάσει οριακά και ότι το ΑΚΡ θα χάσει την αυτοδυναμία στο Κοινοβούλιο.
Ωστόσο, ο άτυπος συνασπισμός της αντιπολίτευσης δεν έχει ανακοινώσει ακόμα προεδρικό υποψήφιο, αφήνοντας ορισμένους νεαρούς ψηφοφόρους αναποφάσιστους.