Ο Μιχαήλ Μπακνανάς ή Πακνανάς (1753 – 9/7/1771) γεννήθηκε κοντά στο Θησείο από φτωχούς γονείς. Η οικογένειά του δεν μπόρεσε να του προσφέρει ούτε τη στοιχειώδη μόρφωση, τον κατήχησε ωστόσο στέρεα στην πίστη του Χριστού. Μεγαλώνοντας ο Μιχαήλ ακολούθησε το επάγγελμα του πατέρα του κι έγινε κηπουρός.
Κατοικούσαν όλοι μαζί σ’ ένα μικρό σπίτι επί της οδού Αστεροσκοπείου, στην πλάτη του σωζόμενου ως σήμερα βυζαντινού ναού των Αγίων Αποστόλων Σολάκη.
Πουλούσε τα προϊόντα του στα χωριά της Αττικής. Κάποια μέρα, ενώ επέστρεφε στην Αθήνα, συνελήφθη από τους Τούρκους με την κατηγορία ότι προμήθευε με μπαρούτι του Κλέφτες των ορεινών της Αττικής, σε μια περίοδο που υπήρχε επαναστατικός αναβρασμός λόγω των Ορλοφικών. Οδηγήθηκε ενώπιον του καδή στον οποίο διαμαρτυρήθηκε ότι είχε πέσει θύμα συκοφαντίας. Ο δικαστής δεν τον πίστεψε και τον καταδίκασε σε θάνατο, εκτός και αν δεχόταν να αρνηθεί την πίστη του και να ασπαστεί το Ισλάμ. Η αγέρωχη απάντηση του νεαρού Αθηναίου, όμως, ήταν: «Δεν τουρκεύω».
Στον τόπο του μαρτυρίου του, στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, οδηγήθηκε εξευτελιζόμενος στους δρόμους της Αθήνας. Εκεί, στην αρχή ο δήμιος του έδωσε μια ευκαιρία: Τον χτύπησε στο λαιμό με αντεστραμμένο το ξίφος για να τον εκφοβίσει, προσδοκώντας τη μεταστροφή του. Όμως ο γενναίος Μιχαήλ τον παρότρυνε με θάρρος, λέγοντάς του: «Χτύπα για την πίστη». Τελικά, ο δήμιος τον αποκεφάλισε στις 9 Ιουλίου 1771.
Στον πρώτο νοτιοανατολικό στύλο του Ολυμπιείου (Στύλοι του Ολυμπίου Διός) υπάρχει χαραγμένη η φράση: «1771 Ιουλίου 9 αποκεφαλίσθη ο Πακνανάς Μιχάλης».
Ο θάνατός του έκανε αίσθηση στην κοινωνία της Αθήνας. Το όνομά του φέρει σήμερα δρόμος της Αθήνας στον Νέο Κόσμο, καθώς και παρακείμενη στάση τραμ.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του ως αγίου στις 30 Ιουνίου και στις 9 Ιουλίου, ενώ το 2003 ανακηρύχθηκε προστάτης των διατροφολόγων και των διαιτολόγων.